НАШИ СЕНИОРИ - РАДА ЂУРИЧИН: И даље чува најлепши осмех српског глумишта

Ј. ДИНЧИЋ

15. 04. 2021. у 17:32

ОНА је жена која зрачи позитивном енергијом. Ведра, пуна духа, оптимизма, невероватне свежине, са осмехом који плени, пркоси и радује се животу.

НАШИ СЕНИОРИ - РАДА ЂУРИЧИН: И даље чува најлепши осмех српског глумишта

Фото Танјуг/Фото З. Јовановић

Укратко, све наведено може само да се припише глумици Ради Ђуричин која и у 86. години храбрим корацима корача ка освајању нових успеха.

Иако званично пензионерка, са завидном уметничком каријером која траје дуже од пола века, глумачки костим није окачила о клин, а даске које живот значе нија заменила мирним пензионерским животом. Напротив, и даље је врло заузета и активна у глумачком животу.

 - Има једна народна изрека коју, мислим, вреди имати на уму "Запослена пчела нема времена за тугу", и ја се тиме водим, сматрам да треба више радити, и то је један од савета који радо и увек препоручујем свима - каже Рада и на наше питање да ли глумци уопште могу да оду у пензију додаје: - Глумци воле да играју, верујем да пензија постоји само за оне којима здравље то не допусти, који за то у датом тренутку немају прилику. Ретке су особе које добровољно такву одлуку донесу, а даске им живот значе.

Фото Танјуг/Фото З. Јовановић

 
 

У њеном професионалном животу више је од педесет улога, на хиљаде одиграних представа и многобројне престижне награде. У споменару оног личног живота су успешна породица, палета предивних пријатељстава и велики људи који су заједно са њом исписивали најлепше странице оног великог уметничког Београда. На репертоарима престоничких позоришта публика и даље ужива у Радиним ролама. У представама "Хало, Београд" у Мадленијануму, "Јасмин на странпутици" у Позоришту на Славији, "Мала црна хаљина" у Дому Јеврема Грујића и у "Примадонама" које су након отварања театара поново почеле да се изводе.

 - Имам још неколико представа на репертоарима београдских позоришта и искрено се надам да ћемо их ускоро све играти - додаје Рада. - Осим тога у позоришту КПГТ, које је ових дана и званично постало градско позориште, на чијем је челу Љубиша Ристић, почињу пробе нових представа. Мене планирају за Хандкеов "Велики пад". Такође се пише и једна ТВ серија у којој има и улога за мене, али о том - потом.

Осим на сцени, представе воли да гледа и из публике, па је тако недавно била у публици у Југословенском драмском позоришту.

ПРИЗНАЊЕ

ПРОШЛЕ година Рада је одликована Златном медаљом за изузетне заслуге и постигнуте резултате у култури, коју јој је уручио председник Србије Александар Вучић, поводом Дана државности.

- Много ми значи. Али не мислим да сам само ја заслужна за њу. Захвална сам свима у мом животу који су допринели томе. Почевши од мојих родитеља, који су ми давали подршку читавог живота, мог супруга, са којим сам провела 54 године, мог сина, сестре. Захвална сам и пријатељима, глумцима, редитељима, суфлерима, мајсторима светла - изјавила је тада Рада.

 - Гледала сам одличну представу "Каспар" Петера Хандкеа, са изванредним младим глумцем Миодрагом Драгичевићем у насловној улози - прича чувена глумица. - Па, тако некако, ових дана, понета тиме, по други пут изнова читам Хандкеов роман "Несрећа без жеља", то је портрет пишчеве мајке, прича о нашим немогућностима да одговоримо на питање које све мучи - ко сам то ја?!

Наша саговорница додаје и да су је веома охрабриле вакцине које је примила. У слободно време, којег како истиче има све мање, преко апликације коју је инсталирала на свом мобилном телефону учи руски и енглески језик. Упорношћу и знатижељом савладала је разне техничке новотарије, па се без муке служи компјутером, користи интернет, комуницира преко "Скајпа". Док у слободно време воли да се опушта уз арије, како каже, обожаваног руског баритона Дмитрија Хворостовског.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)