ЕКСКЛУЗИВНО - ПРОДУЦЕНТ ЏОНАТАН ИНГЛИШ: У Србији сам нашао оно што је Холивуд изгубио

Ана Попадић

11. 04. 2021. у 11:30

ДОК се током протекле пандемијске године већина светских продукција једва изборила да сними једну, и то углавном скраћену сезону својих серија, редитељ и продуцент Џонатан Инглиш успео је да у Србији сними чак две, пуне сезоне серије "Предстража" (The Outpost). Последњу, четврту, завршили су пре десетак дана.

ЕКСКЛУЗИВНО - ПРОДУЦЕНТ ЏОНАТАН ИНГЛИШ: У Србији сам  нашао оно што је Холивуд изгубио

Џонатан Инглиш / Фото Н. Скендерија

- Снимање треће сезоне почели смо последњег дана јануара 2020. и баш као и многи други стрепели смо од вести о ковиду које су се шириле. На "баксузан" петак, 13. март, морали смо да прекинемо снимање, и одмах сутрадан, чим је најављено тотално затварање граница, успели да целокупну међународну екипу сместимо у авионе и вратимо кућама - присећа се, за "Новости", Џонатан Инглиш.

ОВАЈ британско-амерички редитељ и продуцент, који последњих година живи у Београду, каже нам, да је као и многи други мислио да ће пауза због короне потрајати недељу, две, али...

- Снимање смо наставили 3. јуна и мислим да смо били прва међународна екипа у целој Европи која се вратила на сет. Све је било како смо оставили, као да је стало време, али је реалност била потпуно другачија. С маскама, рукавицама, поштујући физичку дистанцу, мерење температуре, тестирање екипе... Било је тешко, али смо успели да у августу завршимо трећу сезону.

А онда су добили лепе вести од америчке телевизије CW и ТВ куће NBC који су им наручили - четврту сезону!

НОВИ ПЛАНОВИ

ИНГЛИШ каже да ових дана очекују потврду датума емитовања четврте сезоне "Предстража", а да ће то вероватно бити на јесен. Како каже, постоје неке најаве да ће им телевизија наручити и пету сезону, али то се никад не зна унапред.

- У копродукцији наше куће Balcanic Media ускоро почиње снимање једног америчког филма, а планирамо да покренемо и један ТВ шоу. Хоћемо да развијамо сопствене пројекте, засноване на словенској култури и митологији, да не будемо само сервис који доводи стране продукције у земљу - објашњава Инглиш.

- Имали смо само две недеље паузе за одмор и у септембру почели снимање. Уз неке краће предахе радили смо све до пре десетак дана.

АМЕРИЧКА и светска публика кроз серију "Предстража" већ је "добро упознала" Калемегданску тврђаву и неке друге локалитете који су послужили као кулисе за ову фантастичну авантуру, а у четвртој сезони биће их још.

 

Џонатан Инглиш / Фото Н. Скендерија

- До сада смо снимали на локалитетима Вратњанских капија, у источној Србији, где постоје фантастични камени лукови, потом на Космају, у Смедеревској тврђави, Петничкој пећини, на Фрушкој гори... Били смо као прави путујући циркус, јер је екипа бројала готово двеста људи, плус педесетак статиста које смо ангажовали на локалитетима. Са сваком сезоном чини ми се да серија постаје боља, богатија, продукцијски квалитетнија, редитељски, сценаристички, глумачки и технички напреднија.

Инглиш користи сваку прилику да у разговору похвали своје српске колеге и сараднике, са којим од 2017. ради на овом пројекту, али и Србију као земљу која га је угостила и примила. Овде је и пронашао љубав, његова супруга Ивана Васић Инглиш је познати костимограф, а три сезоне потписује костиме за "Предстражу" и са супругом води продукцијску кућу Balcanic Media.

- Серија се снима у Србији, на локалитетима и у PFI студијима, највећи део екипе је одавде, укључујући и редитеља Милана Тодоровића и Игора Шунтера, који је такође радио као директор фотографије на трећој сезони. Овде се монтира, ради постпродукција. Веома сам поносан што један амерички канал приказује серију која је од почетка до краја продуцирана у Србији - искрен је Инглиш.

ПРВИ пут је у Србију дошао 2012. када је снимао други део филма Iron Clad ("Темплари: Битка за крв"). Каже да му је то, без премца, било најбоље професионално искуство у животу.

- То је, углавном, због врхунских професионалаца из ове земље, са већином смо наставили сарадњу и у серији. Генерално, људи у Србији су одговорни према послу, али и изузетно пријатељски расположени. То је један од разлога што сам заволео ову земљу, после сам упознао своју супругу Ивану, а преко ње много дивних уметника, глумаца, креативних људи... Такав дух ретко где постоји, и Лондон и Европа су постали превише комерцијални. Заиста искрено могу да кажем да немам ниједно ружно искуство - каже редитељ и набраја да као "прави Србин" обожава кајмак и Шумадију, "посебно део око Рудника".

У Београд је дошао из Холивуда (Лос Анђелеса), где је живео 12 година, на наговор најбољег пријатеља, директора фотографије Зорана Поповића.

- Рекао ми је: "Ако икада будеш снимао наставак 'Темплара' треба да одеш у Србију". Показао ми је слике Голубачке тврђаве и био сам одушевљен. Дошли смо заједно, погледали локације и одлучили да овде снимимо наставак. Када сам 2017. рекао да трајно остајем у Србији није могао да верује и питао ме "да ли сам луд". Ивана је мислила да ћу се предомислити после годину дана, али ево ме, још сам ту - смеје се Инглиш.

ПОТОМ, озбиљним тоном, додаје да су један од најважнијих професионалних разлога зашто снима и продуцира у Србији филмски подстицаји које наша земља додељује.

- Откако су уведени потпуно су променили "игру", Србија је постала озбиљна филмска дестинација на европској, али и на светској сцени. Јер, прочуло се да овде постоје врхунски филмски професионалци, одлични филмски студији у оквиру PFI комплекса, такође невероватна подршка Владе Србије, града Београда и Српске филмске асоцијације (Film in Serbia). Искрено, толики ниво подршке за развој филмске индустрије није доступан у већини земаља у којима сам радио. Ипак, највећу предност на филмском тржишту су донели подстицаји Владе Србије - закључује Џонатан Инглиш.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)