ВИСОКИ ДЕЧАНИ МЕЂУ СЕДАМ НАЈУГРОЖЕНИЈИХ: Манастир СПЦ сврстан је на листу локалитета који су у највећој опасности у Европи

Танјуг

08. 04. 2021. у 16:47

МАНАСТИР Српске православне цркве на КиМ Високи Дечани сврстан је на листу седам најугроженијих локалитета у Европи за 2021. годину, објавила је данас пан-европска федерација за очување културног наслеђа Европа Ностра.

ВИСОКИ ДЕЧАНИ МЕЂУ СЕДАМ НАЈУГРОЖЕНИЈИХ: Манастир СПЦ сврстан је на листу локалитета који су у највећој опасности у Европи

Новости

Листа седам најугроженијих локалитета објављена је путем видео конференције, а како је изјавио извршни потпредседник Европа Ностре Гај Клаус циљ листе је да алармира због због озбиљних претњи са којима се суочавају те локације.

Осим Високих Дечана на листи су се нашле и аустријска Ахензе железница стара 133 година, историјско гробље Мирогој у Хрватској, пет грчких острва на југу Егејског мора, ренесансни врт Ђусти у Верони, зграда централне поште у Скопљу и црква у стени сан Хуан у кантабрији у Шпанији.

"Од изванредног средњевековног манастира до изузетног ренесансног врта, од индустријских и модерних грађевина до култних пејзажа, ова места су важно сведоцење наше заједничке прошлости, сећања и идентитета", рекао је он.

Европска комесарка за иновације, истраживање, културу, образовање и младе Марија Габријел изјавила је поводом објављивања листе да је културно наслеђе Европе "наша прошлост, садашњост и будућност".

Новости

"Оно заслужује нашу највећу пажњу и заштиту. Кроз седам најугроженијих програма стављамо у центар пажње европско наслеђе, подижући свест и отварајући пут за одрживу будућност одабраних локација", рекла је она.

Листу од седам најугроженијих локалитета за 2021. годину сачинио је Одбор Европа Ностре од 12 предлога који су ушли у ужи избор од стране међународних стручњака, а избор је извршен на основу изузетног значаја наслеђа и културне вредности сваке од локација, као и на основу процене опасности са којом су суочене.

Изабраних седам локација испуњавају услове за грант Европске инвестиционе банке (ЕИБ) до 10.000 евра које ће им ЕИБ доделити као би им помогла у спровођењу договорених активности које ће допринети спашавању угрожене локације.

Тимови састављени од стручњака из Европа Ностре, Института ЕИБ-а и предлагача локалитета за листу прикупиће информације о сваком случају и састати се са кључним актерима, како би идентификовали кључне проблеме и обезбедили широку помоћ за очување ових локалитета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)

Bg Dex 1970

09.04.2021. 09:01

Bio sam tamo i apelujem na sve koji su odgovorni da bi se sačuvao taj manastir, a posebno ono što se čuva u njemu, a to su mošti Stefana Dečanskog iliti Prvovenčanog..Ako je preko potrebno, čak i da se te mošti privremeno prebace na sigurniju lokaciju. Kada se poklonite moštima ceo manastir zamiriše na sveže ruže. Taj miris se oseća kada sveštenik otkrije jedan deo moštiju Stefana Dečanskog. Neverovatan osećaj. Živela Srbija!