ОДЛАЗАК ЖИКЕ БОГДАНОВИЋА: Преминуо дугогодишњи директор Кинотеке и стрип издавач

А. П.

05. 04. 2021. у 23:10

ДУГОГОДИШЊИ директор Југословенске кинотеке, теоретичар уметности и стрип издавач Живислав Жика Богдановић, преминуо је у Београду у 89. години, објавила је Кинотека.

ОДЛАЗАК ЖИКЕ БОГДАНОВИЋА: Преминуо дугогодишњи директор Кинотеке и стрип издавач

Фото Архива

Директор Кинотеке постао је 1981. и на тој функцији задржао се све до 1990. Објавио је књиге "Велики век филма", "Од филма до филма", Рађање америчког звучног филма", "Чудесни свет Ђорђа Лобачева", "Алекс Рејмонд или последњи пут кад смо били млади", "Чардак ни на небу ни на земљи: настанак и живот београдског стрипа 1934/1941"...

Богдановић се дуго и континуирано бавио и критиком и есејистиком у области популарне културе, посебно стрипа, телевизије и џеза. Био је и први председник Удружења стрип аутора Србије (1986-1992), као и оснивач и главни и одговорни уредник "Пегаза", часописа о теорији и историји стрипа и визуелних медија који се изражавају графичким путем, члан редакције "Филма данас" и стални сарадник "Филмске културе" и "Екрана". Богдановић је више пута награђиван за допринос развоју теорије и историје стрипа, а остаће упамћен и као уредник који је први издавао чувеног "Корта Малтезеа" на српском језику.

У Издавачком заводу Југославије потписао је као уредник више од стотину наслова, успешно се бавио превођењем, а био је и хонорарни предавач на Факултету драмских уметности у Београду (предмет Медији визуелне нарације).

Кинотека је недавно објавила и његову последњу књигу "Пријатељи драги, не заборавите ни старе филмове". Нажалост, Богдановић није дочекао промоцију тог дела у којем се вратио својој првој љубави - седмој уметности.

Време и место сахране Жике Богдановића биће објављени накнадно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (1)

ЉУБАВ КОЈА ТРАЈЕ СКОРО ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ: Лепа супруга глумца Ненада Окановића (ФОТО)