МОРАМО УЧИТИ ЈЕДНИ ОД ДРУГИХ: Јасминка Петровић, писац, поводом "100 лица столица" и светског дана књиге за децу

Марина Мирковић

06. 04. 2021. у 12:27

НАСЛОВ нове књиге Јасминке Петровић, можда најплодније, најнаграђиваније, најпревођеније, највољеније наше списатељице за децу, је "100 лица столица" - а главна јунакиња овог несвакидашњег издања "Креативног центра" је сама столица.

МОРАМО УЧИТИ ЈЕДНИ ОД ДРУГИХ: Јасминка Петровић, писац, поводом 100 лица столица и светског дана књиге за децу

Фото Архива

Кроз двадесет две приче - "Столица за маштање", "Живот без столице", "Школска столица", "Столица за заљубљене", "Навијачке столице", "Столице за космос", "Хорор столица" и друге, позабавила се темама попут уметности, екологије, космоса, љубоморе, сиромаштва...

Писању сваке приче претходило је, вели ауторка, одговарајуће истраживање, па се тако у књизи преплиће стварно и нестварно, баш као и у детињству. Једна од прича посвећена је данском писцу Хансу Кристијану Андерсену, краљу бајки, на чији се рођендан, 2. априла, прославља Светски дан књиге за децу.

Фото Промо

Сваку причу илустровао је други илустратор, што овој жанровски неодредивој и бескрајно забавној књизи даје посебну раскош. Ова разноликост и разиграност хармонично је уклопљена у целину, захваљујући сјајном тиму "Креативног центра", истиче Јасминка и додаје:

- А све је почело од чика Јовине мале Јуце која се попела на столицу и објавила да је гладна. Та песма била ми је инспирација најпре за причу "Столице из дечје књижевности", а затим и за читаву књигу.

Светски дан књиге за децу поклапа се са Светским даном аутизма а Јасминка је, како каже, имала част да оба ова празника прослави у Шапцу, и то у предивном друштву:

- Наиме, ОШ "Свети Сава" у Шапцу и Библиотека шабачка организовале су први литерарно-ликовни конкурс у Србији за децу која уче по Индивидуалном образовном плану. Пристигло је више од 200 сјајних радова из целе земље и сви су адекватно награђени. Специјалну награду добила је Николина из Београда. Цртеж је урадила померањем очију уз помоћ одговарајућег компјутерског програма. Учесници су цртали инспирисани мојим причама, што је за мене посебно признање. Награђена деца дошла су у пратњи својих родитеља, наставника, дефектолога, психолога, библиотекара, школских директора...

Подршка се осећала у ваздуху, а општа атмосфера је била пуна радости и љубави. Једна девојчица из Зрењанина је рекла да јој је то био најлепши дан у животу. Управо тако ја замишљам спој образовања и културе: када се појединци удруже око једне теме и свако пружи најквалитетнији део себе, зарад добробити читаве заједнице. Верујем да једни од других увек имамо много тога да научимо.

Фото Промо

Књижевност за децу у Србији има свој развојни пут, али углавном је невидљива за ширу јавност, сматра ова књижевница:

- Често се догађа да се вести о књигама за децу скраћују или бришу из медија зарад неких других новости, али и да недовољно образовани појединци ваде из контекста речи и реченице из дечје литературе, представа и емисија па их тумаче на површан и сензационалистички начин, ради неких ситних интереса.

Али ми, дечји писци, илустратори, издавачи, библиотекари, наставници... настављамо да развијамо љубав према писаној речи код најмлађе публике са још већим жаром. Јер, улагање у културу за децу, јесте улагање у будућност.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)