ОД БАНАТСКОГ СЕЛА ДО ВРХОВА НАУКЕ: У припреми серија "Пупин" о славном научнику, по сценарију и у режији Данила Бећковића

Ј. ЈОВОВИЋ - Ј. БАЊАНИН

03. 04. 2021. у 16:12

ЖИВОТ великог светског научника нашег порекла, Михајла Пупина (1854, Идвор - 1935, Њујорк), биће преточен у серију "Пупин".

ОД БАНАТСКОГ СЕЛА ДО ВРХОВА НАУКЕ: У припреми серија Пупин о славном научнику, по сценарију и у режији Данила Бећковића

Фото Blue Butterfly

Продуцентска кућа Blue Butterfly, на челу са Анетом Ивановић, припрема десет епизода, чији сценарио и режију потписује Данило Бећковић. Иза овог младог уметника је првенац "Мали Будо", најгледанија комедија у последњој деценији, први борилачки филм у домаћој кинематографији, "Јесен самураја", као и режија хит серија "Жигосани у рекету", "Сенке над Балканом", "Андрија и Анђелка"...

Серија "Пупин" ће, осим добро познатих изума које је славни научник оставио човечанству, представити и његова достигнућа мање позната јавности, а кључна за догађаје који мењању свет.

У главној улози гледаћемо Драгана Мићановића, док ће Пупинову мајку Олимпијаду тумачити Бранка Катић. Кастинг за остале улоге је у току, а снимање би требало да почне ускоро у Београду и да се настави у Војводини.

Многе детаље иза кулиса открила нам је Анета Ивановић, један од креатора ове серије.

* Како сте дошли на идеју да екранизујете живот Михајла Пупина?

- Као ђак Панчевачке гимназије сваког дана пролазила сам поред табле на којој је писало да је ту школу некада похађао Михајло Пупин. Од детињства сам слушала причу своје баке, хемичарке, која ми је говорила како је поносан био на своје порекло, па се и потписавао као Михајло Идворски Пупин. Када смо мој најбоји друг и ја скинули Титову слику, која је деценијама висила у кабинету за физику, схватили смо да нешто морамо да ставимо на то место. Нашли смо тада прашњаве слике Ајнштајна и Пупина и те су слике отвориле нову димензију сазнања, за нас гимназијалце. Пошто нисам постала физичар, већ новинар и продуцент, ово је мој начин да Пупинов портрет коначно добије заслужено место у сваком дому.

Драган Мићановић испред Пупинове родне куће / Фото Blue Butterfly

* Шта вам је открио рад на овом пројекту?

- Ми смо нација којој често фали самопоуздања, склони смо малодушности. Пупинов живот је доказ шта све може један човек. Он даје наду и јача веру. Овај велики научник и патриота учинио је толико за свет и Србију да би требало да нам свима буде узор и инспирација. Био је генијалан научник, веома угледан, успешан и богат. Никада није заборавио да даје онима којима је потребно. Помогао је да се оконча Велики рат, својим дипломатским и хуманитарним радом учинио је за Србију и Балкан оно што политичари нису успевали. Веома је поштовао човека и његово право да буде слободан, а слобода је и тада и сада најскупља реч. Он је био спреман да плати ту цену.

* Како тече процес рада на пројекту, колико дуго ауторски тим истражује, и шта су вам, можда, нови извори?

- Већ три године прикупљамо грађу, истражујемо и сазнајемо стално нове ствари о Пупину. Ето, недавно су тек откривена писма Николе Тесле која бацају потпуно ново светло на однос између њега и Михајла Пупина. По ономе што данас знамо, они су били истински пријатељи. Нажалост, генерације су учене о томе да су двојица наших славних научника били непријатељи и супарници. Испоставило се да је један текст у листу "Политика", аутора сумњивог идентитета, кумовао овом миту који је вероватно требало да буде доказ како је немогуће да се Срби сложе. Вероватно је некоме одговарало да у то верујемо. Наша серија испричаће и ту важну причу.

* Пандемија вируса корона спутала нас је и удаљила планетарно. Вероватно ће се и Пупинов амерички научни и дипломатски ангажман одвијати на нашем терену?

- Потрудићемо се да направимо Њујорк с краја 19. и почетка 20. века овде у Србији. Улице којима је Пупин ходао, његову лабораторију, универзитет Колумбија. Верујем да је Србија у продукцији ТВ серија заиста достигла ниво због кога већ многи странци овде снимају, а ми желимо да подигнемо још мало тај праг. Осим сценографије, која треба да нас врати у далеку прошлост, биће ту и стотине костима. Али, серија о Пупину биће модерна, испричана језиком савременог човека.

* Који детаљ из живота Михајла Пупина вас је изненадио током истраживања?

- Највише то што се није предавао, што је веровао у немогуће и успевао да га претвори у могуће.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

ДАНИЛО БЕЋКОВИЋ, СЦЕНАРИСТА И РЕДИТЕЉ

ОДГОВОРНОСТ ПРЕМА ВЕЛИКИМ ТЕМАМА НАШЕ ИСТОРИЈЕ

ВЕЋ годинама се припремам за рад на овој серији, и то што се ради на пројекту заснованом на историјским чињеницама јесте одговорност, али не и разлог за страх - каже нам објашњавајући и велики посао и велика очекивања редитељ и сценариста Данило Бећковић.

* Колико је захтевно писати сценарио о једном од највећих научника са ових простора?

- То је питање које не би требало мистификовати, али свакако да постоје неке специфичности. Обично је највећи проблем у томе што, када су историјске теме у питању, сви гледаоци имају неку представу о томе како би таква серија требало да изгледа. Нама је у овом случају нешто лакше, јер о Пупину не постоји изграђена слика у колективној свести. За разлику од, на пример, Николе Тесле, Пупин је деценијама био само име без биографије. Он је био светосавац, патриота, антикомуниста и за време диктатуре његова уверења и национални рад били су потпуно прећуткивани, па смо о њему умели да кажемо само да је био велики научник и да је живео у Америци. Мислим да је дошло време да се тај прећутани део наше историје врати у колективно памћење, а кинематографија је најбоље средство за то.

Глумац у Идвору са кустосима / Фото Blue Butterfly

* Колико је потребно истраживачког рада за један овакав подухват?

- У овом случају рад траје већ неколико година. Пупин је живео на два континента, прошао све друштвене слојеве, од банатског села до њујоршког џет-сета. Рођен је у Европи империја, а учествовао је у изградњи Европе нација, родитељи су му били неписмени, а он је добио Пулицерову награду за књижевност. И он је сам у наслову своје аутобиографије, "Од пашњака до научењака", хтео да нагласи колико је био широк тај распон и колико га је живот одвео и у ширину и у висину.

* Радите на пројекту који је заснован на историјским чињеницама, односно епохи. Колико је то другачије у односу на серије које имају савремену радњу?

- Ту не постоји суштинска разлика, што се тиче сценаристичког и редитељског рада. Постоји одговорност према великим темама наше историје, јер ће оно што сада урадимо формирати слику о Пупину за генерације које долазе. На пример, "Вук Караџић" је једна од најуспелијих серија коју смо икада направили на историјске теме. Али, она је и дефинисала наше сећање на Први српски устанак, на то како замишљамо Вука, Карађорђа и Милоша. Међутим, све то не значи да би се требало плашити историјских тема и дозволити да нам страхопоштовање веже руке. Најгора ствар која може да се деси је да уместо драмске серије направите пригодан споменички програм. То је много већа грешка него промашити неку годину или обући глумца у погрешан костим.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

ДРАГАН МИЋАНОВИЋ КАО МИХАЈЛО ПУПИН

ЗАЛАГАО СЕ ЗА ДОМОВИНУ, ПОМОЋ СРБИЈИ БИЛА МУ ЈЕ МНОГО ВАЖНА

СВАКОЈ улози приступам веома студиозно, свака улога за мене је и велика одговорност, ипак, у овом случају, одговорност је још већа, јер имам част да оживим лик светски признатог научника са наших простора. Због тога ова улога има и едукативни карактер - каже за "ТВ новости" носилац главне улоге, Драган Мићановић

 

Драган Мићановић као Михајло Пупин / Фото Blue Butterfly

* Верујемо да сте морали да се "сретнете" са младим Пупином у његовој родној кући у Идвору и упијете неку енергију, сазнања, поруке...?

- Чим смо договорили детаље у вези са мојом улогом пожелео сам да посетим Идвор, обиђем његово родно место и локалитете који се тамо налазе. Колико је волео Идвор, говори и чињеница да се научник представљао као Михајло Идворски Пупин. Кустоси су били феноменални, сазнао сам много занимљивих информација о овом научнику светског гласа. Међутим, морам да признам да бих волео да је све тамо много уређеније, јер Пупин то заиста заслужује. Ипак, надам се да ћемо ми, кроз снимање серије и друге активности које планирамо, усепети да допринесемо да ово место буде на још вишем нивоу.

* Као да нас наставници, професори и уџбеници нису довољно учили. Шта очекујете да нам донесе ова серија?

- Очекујем да дамо свој допринос да публика боље упозна Пупинова научна достигнућа и занимљиве детаље из његове биографије, као и то колико се залагао за домовину и колико су му хуманитарни рад и помоћ Србији били важни.

* Бранка Катић ће играти лик ваше мајке, Олимпијаде, а истих сте година?

- Бранка Катић је моја драга колегиница, изузетно одговорна и даровита. Играће моју мајку у серији, а јавност већ занима како ће то изгледати будући да смо истих година. Међутим, морам да кажем да је Данило Бећковић то осимислио тако да Бранка и ја немамо заједничких сцена, па наше године неће бити проблем.

* Како изгледају припреме за улогу?

- Осим што сам посетио Пупинов родни Идвор, читам његову аутобиографију, "Од пашњака до научењака", као и друге књиге о овом славном научнику. Његова заоставштина је толико обимна, па је таква и припрема за ову улогу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)