ПРЕМИЈЕРА "МЕФИСТА" У НОВОСАДСКОМ ПОЗОРИШТУ: Анализа тридесетих година прошлог века и успона фашизма

В.В.С.

24. 03. 2021. у 15:16

У НОВОСАДСКОМ позоришту, за 28. март најављена је премијера "Мефиста" у режији Бориса Лијешевића.

ПРЕМИЈЕРА МЕФИСТА У НОВОСАДСКОМ ПОЗОРИШТУ: Анализа тридесетих година прошлог века и успона фашизма

Фото: В. В. С.

Реч је о својеврсној анализи тридесетих година прошлог века, коју је аутор Клаус Ман писао у емиграцији, приказаној кроз каријеру глумца Хендрика Хофгена, чији се успон одвија паралелно са успоном фашистичке државе.

Роман поставља бројна питања, попут оних да ли је Хофген жртва или активни креатор нацистичке идеологије, да ли његов лик одражава свест појединца или колектива, колико је свако од нас, као индивидуа, способан да допринесе развоју различитих насилних, диктаторских режима и државних уређења, у конкретном случају фашизма... – наводи се у најави овог театра.

Играју Арон Балаж (као гост), а у подели су и Арпад Месарош, Бенце Салаи, Габриела Црнковић, Емина С. Елор, Бланка Диенеш, Иштван Кереши, Јудит Ласло, Атила Немет, Роберт Ожвар, Ливиа Банка и Атила Гириц.

Драматургију и драматизацију радио је Федор Шили, сценографију Јања Ваљаревић и асистенткиња Љубица Петровић, костиме Дрина Крилић, музику Давид Клем, док су за сценски покрет биле задужене Иста Степанов и Фросина Димовска.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ Милановић одговорио Пленковићу - Неке ствари почнете да радите на време или их не радите

"КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ" Милановић одговорио Пленковићу - "Неке ствари почнете да радите на време или их не радите"

ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић рекао је данас да је касно за промену изборног закона у БиХ јер су избори за неколико седмица, додајући да против учествовања хрватских војника у мисији ЕУФОР-а у тој земљи „постоји организовани отпор предвођен Немачком“.

24. 09. 2022. у 15:58

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (0)

ЖИВИ СЕЋАЊЕ НА ЗЛО И ЗЛОЧИНЕ: Промоција поеме Енеса Халиловића уочи Великог школског часа