ЈЕДАН ОД ПОСЛЕДЊИХ ВЛАСТИНИХ ИНТЕРВЈУА: Подсетио се тешког детињста и бомбардовања - "Јутро 6. априла је било престрашно"

Новости онлајн

24. 03. 2021. у 11:55

ЧУВЕНИ глумац, Власта Велисављевић, преминуо је данас од последица вируса корона.

ЈЕДАН ОД ПОСЛЕДЊИХ ВЛАСТИНИХ ИНТЕРВЈУА: Подсетио се тешког детињста и бомбардовања - Јутро 6. априла је било престрашно

Фото: Ж. Кнежевић

Како се незванично сазнаје Власта је неколико дана провео у индукованој коми.

Имали смо прилике да га гледамо у чак 350 улога у позоришту и крај малих екрана. Велисављевић је прошлог лета напунио 94 године, поставши тиме најстарији активни српски глумац. Он је, такође, доживотни почасни члан Југословенског драмског позоришта.

У једном од својих последњих интервјуа, Власта се присетио бомбардовања, тешког детињства и борбе са корона вирусом.

- Преживео сам многа бомбардовања Београда, логор, али тог јутра 6. априла 1941. било је престрашно. Живео сам са родитељима у улица Краља Милана број 15. Пробудио нас је страшан потрес. Бомба је пала у наше двориште. Истрчали смо у подрум зграде који није био најсигурнији јер је био саграђен од цигле - почео је свој исповест Велисављевић.

- Пошто је наша зграда била несигурна, отац нас је преко пријатеља пребацио у суседну зграду тадашње Јадранско подунавске банке. Сместили смо се у трезор, што се после испоставило као велика грешка јер да је, не дај Боже, тада пала бомба на банку, никада нас не би извукли.

Власта каже да једну сцену никада неће заборавити из свог сећања коју је видео тога дана у улици Кнеза Милоша.

- Улаз у Вазнесењску цркву тада је био из Кнеза Милоша, а у порти се налазило склониште на које су Немци бацили бомбе. Знам да сам истрчао да видим шта се десило у том делу и видео тада чувеног продавца ђеврека како лежи мртав главом на доле, а ђевреци су били разбацани свуда око њега. Та сцена ми је и дан данас пред очима. Када сам се осврнуо око себе, свуда су били лешеви, испод неких су запомагали живи људи - присетио се са сетом овај глумац.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)