ЗАШТО ДРЖАВА НЕ ШТИТИ ЋИРИЛИЦУ: Језик у све тежем стању

Милош Ковачевић

09. 03. 2021. у 09:38

ОВИХ дана српски језик је поново у средишту медијске пажње. А са њиме и ћирилица. И то више посредно него непосредно.

ЗАШТО ДРЖАВА НЕ ШТИТИ ЋИРИЛИЦУ: Језик у све тежем стању

Фото Приватна архива

А све је почело најавом председника Србије Александра Вучића да ће уџбенике из националних предмета - српског језика, историје и географије - правити држава, јер је то од стратешке важности за земљу која држи до себе, својих духовних темеља и своје будућности. Након састанка с министром просвете Бранком Ружићем, на коме је договорено да се крене у реализацију те идеје, председник Вучић је истакао да је "Србија слободна и независна земља и управо због тога ови најзначајнији уџбеници морају да буду део српског издаваштва и посао од највишег јавног интереса".

Сви ти уџбеници, логично би било очекивати, биће штампани на српском књижевном (стандардном) језику и на ћирилици. Зар у то треба сумњати? Зар на то закон не обавезује? Нажалост, не обавезује. Таква очекивања, наиме, немају упориште у важећем Закону о службеној употреби језика и писма у Републици Србији. По том закону, који је донесен још 1991. године, службена употреба српског језика и ћирилице не односи се уопште на наставу на било ком нивоу образовања (од предшколског до високошколског), али ни на књиге, новине, радио или телевизију. Тиме се чак и не исцрпљују сви домени комуницирања на које се не односи законска службена употреба српског књижевног (стандардног) језика и ћириличког писма, коју прописује и Устав Републике Србије у свом 10. члану. Проблем је, наиме, у томе што Устав не прописује шта потпада, а шта не потпада под службену употребу језика и писма, него то чини Закон о службеној употреби језика и писма. Тај закон из 1991. године у делу који се односи на мањинске језике мењан је досад чак шест пута (последњи пут у мају 2018. године), док у делу који се односи на српски језик и његово основно писмо ћирилицу - није промењена ни једна једина тачка. У том је закону службена употреба српскога језика и ћирилице мотивацијски повезана са термином "државна служба", тако да се односи само на рад државних органа и организација, чиме се из службене употребе искључује чак и употреба језика и писма у васпитно-образовном систему. Такво сужено значење термина "службена употреба" у Србији је остало из Титов(ск)ог времена, и то под не малом хрватском "присилом", с циљем да се што лакше осамостали тзв. хрватски језик и обезбеди примат латинице над ћирилицом (о чему опширно пишем у књизи: "Борба за ћирилицу и српски језик", Андрићград, 2018).

Будући да се све што не потпада под тако схваћену "службену употребу" одређује позивањем на овај Закон, створена је парадоксална ситуација - да је Закон из 1991. године практично надређен Уставу из 2006. године. Зато је одавно било неопходно тај Закон усагласити с Уставом, што је пре свега подразумевало проширење домена службене употребе језика и писма. И, заиста, Министарство културе и информисања у сарадњи с Одбором за стандардизацију српског језика направило је текст измена и допуна тога закона још 2017. године. У њему је сфера службене употребе језика и писма проширена и јасно дефинисана, јер је везана за сферу употребе самог књижевног или стандардног језика српског: службена употреба је обавезна где и употреба српског књижевног (стандардног) језика.

С обзиром на то у каквом су стању српски језик и ћирилица, и да је то стање из дана у дан све теже, а постојећи закон није усаглашен са важећим Уставом, логично је било очекивати да ће Измене и допуне Закона о службеној употреби језика и писма добити подршку Владе и отићи у скупштинску процедуру. У прилог том очекивању биле су неретке најаве председника Србије Александра Вучића о неопходности очувања и заштите српског језика и ћирилице као темељних идентитетских критеријума.

Фото Илустрација Горан Дивац

Подсетимо се само неких председникових најава и обећања по правилу даваних на сусретима са Србима из региона (најчешће из Републике Српске и Црне Горе). Тако је он 4. 8. 2017. обећао "доношење документа којим ће се штитити српски језик, култура и историја". Тај документ назван је Декларацијом о опстанку српског народа, а касније преименован у Декларацију о очувању српског језика. Више пута најављено, усвајање те декларације никад није остварено, због тога што је, како је сам председник образложио, он желео "да добије ширу међународну подршку, а не ширу међународну осуду". Он је и 20. 6. 2018. посебно истакао потребу "заједничког рада у области заштите језика, културе и националног писма", док је 28. 6. 2019. најавио "да ће се у будућности посебно радити на очувању српског језика и ћириличког писма". Слично је поновио и 16. 5. 2020. истакавши да је "обавеза наше државе чување националног и верског идентитета, српског језика и ћириличког писма". На састанку одржаном у Бањалуци 23. 7. 2020. године челници Србије и Републике Српске договорили су се да заједнички израде закон о заштити ћирилице и српског језика. Вучић је нагласио да треба да тај закон "у идентичним текстовима усвојимо у оба парламента како бисмо дали допринос јачању улоге и значаја нашег језика и писма.

Измене закона чаме у фиоци

Измене Закона о службеној употреби језика и писма, којима се штити ћирилица, већ годинама чекају да буду усвојене.

Предлог измена урадило је Министарство културе у сарадњи са представницима Одбора за стандардизацију српског језика САНУ. У предлогу стоји да ћирилица мора да има предност у односу на латиницу - помоћно писмо. Ћирилицом је обавезна комуникација у правном промету, у називима предузећа, њихових седишта и делатности, као и на декларацијама, потврдама и рачунима. Школе, медији, јавна предузећа, професионална и струковна удружења чији је оснивач држава или имају државни капитал, морају искључиво да користе ћирилицу...

"Новости" су покушавале да дођу до одговора - због чега овај пропис чами у фиоци, али надлежне институције остајале су неме на сва наша питања.

То је природно и то је наше право и немамо намере да оклевамо у томе. (...) Никоме нећемо бранити употребу другог писма, и латиница је наша, али ћирилицу желимо посебно да заштитимо и сачувамо". Реализације те идеје, међутим, нема на видику.

Није ли време да се ове две идеје председника Вучића уједине - да се заједно са изменама и допунама закона о уџбеницима у процедуру ставе и предложене Измене и допуне Закона о службеној употреби језика и писма, које су, неразумно, пуне три године запретане негде у фиокама Владе Србије. Или ће и иницијатива о уџбеницима доживети вишепутно поновљену иницијативу о нужности законске заштите српског језика и ћирилице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: Сви се изненаде кад ми виде документа

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: "Сви се изненаде кад ми виде документа"

ЛЕГЕНДА југословенске рок сцене и некадашњи члан састава Бијело дугме, Жељко Бебек, заправо носи мало другачије име од овог по ком је свима познат.

29. 03. 2023. у 13:06

Коментари (0)

ЛЕОПАРДИ СУ ПРЕСКУПИ, ТО НИЈЕ ЧУДЕСНО ОРУЖЈЕ: Чешки генерал о украјинским тенковима - Подсетио на турску катастрофу