ИСТИНА О НАШЕМ ВРЕМЕНУ: У новом галеријском простору у "комбанк дворани" отворена изложба слика Милоша Шобајића

Д. МАТОВИЋ

05. 03. 2021. у 22:11

ИЗЛОЖБОМ слика, скулптура и видео рада истакнутог уметника Милоша Шобајића у петак је отворена нова галерија у центру Београда. У галеријском простору у "Комбанк дворани" представљени су радови настали у протеклих 20 година који се баве његовом омиљеном темом - прогоном.

ИСТИНА О НАШЕМ ВРЕМЕНУ: У новом галеријском простору у комбанк дворани отворена изложба слика Милоша Шобајића

Маја Гојковић, Милош Шобајић и Драган Јовановић Данилов / Фото Н. Скендерија

- Пред нама су дела сликара о којем је у Паризу, Београду и Лондону објављено пет монографија, у којима су уводне речи дали велики ствараоци међу којима и нобеловац Петер Хандке, чија се дела налазе у 40 музеја широм света, што сведочи о уметничкој вредности и међународном признању његовог рада - казала је Маја Гојковић, потпредседница Владе и министарка културе и информисања која је отворила изложбу. - Шобајићева уметност чини се као одбрана интегритета и идентитета не само појединца, него и читавих народа. Кључна порука јесте вапај за слободом, у истинском значењу те речи, где човек није роб ни технологије, ни времена, ни идеологија.

Седам монументалних слика насталих у последњих десетак година, као и оних са почетка Шобајићевог париског стваралаштва као и три скулптуре излагане широм Европе остаће део трајне уметничке поставке "Комбанк дворане".

- Тема свих изложених радова је прогон. То је тема којом се кроз своја дела деценијама уназад бавим - рекао је уметник. - Ових седам слика представљају срж тог прогона и волео бих да га посетиоци осете бар мало како сам га ја осетио.

О стваралаштву Милоша Шобајића беседио је ликовни критичар и песник Драган Јовановић Данилов:

- Оно што је очевидно у Шобајићевом делу јесте да њему није блиска радикална авангарда, већ је опседнут вечним вредностима слике. На његовим сликама је фантастичан унутрашњи садржај транспонован у визуелно. Оно невидљиво, тешко ухватљиво доведено је у опсег видљивости. Шобајић је на сликама осветлио анђеле и демоне српског историјског карневала, а исто тако и анксиозност човека данашњег времена. Шобајић је сликар који је брутално безобзиран у свом сликарском чину, без лажи, преваре и компромиса, режисер сликарске драме у којој је драмска опруга затегнута до пуцања. Његов потез је као ударац у некој борилачкој вештини. Шобајић је један од ретких весника у нашој уметности, а то су они уметници који пружају могућност да кроз њихово дело дођемо до неких истина који долазе из других светова. То су уметници који виде те метаисторијске перспективе и који нам својим сликама објављују застрашујуће истине о реалности нашег времена.

Непосредно пре отварања изложбе представљена је књига аутобиографских записа "Мојих девет живота" о којој је, поред издавача Манојла Вукотића и аутора, говорио и проф. др Дарко Танасковић који је рекао:

- Шобајић говори на изванредан начин о стратегији рушења духовне вертикале нашега света. То је драгоцено за све нас који живимо у овом времену. Ретко да сам где прочитао прво дијагнозу, а онда разорну критику свега онога што нам се представља као нова духовност, у ствари обездуховљености. "Мојих девет живота" је охрабрујућа и лековита књига, сведочење врхунски култивисаног ствараоца, сведочанство и путоказ који нам дају уметност и мудрост.

ЗЕМЉА ДОБРИХ СЛИКАРА

НЕМАЛИ број српских сликара пут у врхове ликовне уметности, неретко трновит и увек захтеван, започињао је у домовини, да би стваралачки зенит српски уметници доживели у Паризу и другим светским метрополама - рекла је министарка Гојковић. - Упорност и посвећеност послу јачи су од свих препрека, захваљујући чему је Србија широм света препозната као земља из које долазе сликари чији таленти не заостају за најпознатијим савременицима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)