КАЈНАН ГРИФИН, ПРОДУЦЕНТ "ПРЕДСТРАЖЕ": Србија има изузетно даровите уметнике

БОЈАНА ЈОВАНОВИЋ

07. 03. 2021. у 10:38

КАЈНАН ГРИФИН, ПРОДУЦЕНТ ПРЕДСТРАЖЕ: Србија има изузетно даровите уметнике

Фото: Аександар Летић/ NBCU International / Electric Entertainment

РОЂЕН у Јоханесбургу, првог дана 1979. године, Кајнан Грифин, сценариста махом фантастичних серија, вероватно није ни сањао да ће једног дана снимати у Србији.

А снимао је, претпрошле и прошле године, акционо-фантастично остварење "Предстража", у ком се потписује као коаутор, сценариста и извршни продуцент. Најновију, трећу сезону овог узбудљивог серијала можемо пратити уторком у 21.00, на каналу Сај-Фај, а оно што је издваја у односу на већину америчких остварења је то што у глумачкој подели има неколико наших глумаца, међу којима су Предраг Бјелац, Тијана Упчев, Радивоје Буквић и Драган Мићановић, као и у комплетној ауторској екипи. Које су предности а које мане снимања у Србији, питали смо Кајнана Грифина:

- Заиста нам је било сјајно овде у Србији. Једна од предности је то што има много историје и културе. Овај простор је насељен већ стотинама година, тако да су различита раздобља свуда видљива. Ту су староримске грађевине, а одмах поред су модерне зграде. Чак смо приликом снимања користили споменик из Другог светског рата који одлично изгледа.

Културно наслеђе овог региона је сјајан додатак дубини и текстури наше приче и онога што видите на екрану. Много нам је значило што смо имали приступ свему овоме. Још једна ствар која је сјајна у вези са Србијом је то што су чланови екипе изузетно талентовани.

Имају велико кинематографско наслеђе, а неки од њих су трећа или четврта генерација врсних филмаџија. Уметници који су радили са Лорин (Сполдинг, сценографкиња) изузетно су талентовани дизајнери сцене, који су нас одушевили.

НАЈИЗАЗОВНИЈА ЈЕ КЛИСУРА ВРАТНЕ

Који део Србије вам је био најинспиративнији, а који део најизазовнији за рад?

- Клисура реке Вратне у источној Србији. Она нам је представљала физички изазов, јер смо морали по читав дан да носимо опрему уз и низ планину. Спектакуларан је осећај када стојите на ивици ових литица, али је тешко доћи до њих.

У коликој мери је корона вирус успорио и пореметио ваше планове? Какве мере безбедности сте применили?

- Вирус је мало отежао свакодневна снимања, али сада просто живимо у таквом свету. Срећом по нас, успели смо да станемо на ноге и углавном наставимо рад без прекида, осим прва два или три месеца када смо морали да направимо паузу усред снимања. Свима је било компликовано да се снађу у овим временима. Срећом по нас, Србија се брзо отворила и одлично контролисала почетно ширење вируса. Повратак на рад изискивао је постављање нових протокола за снимање, како бисмо одржали затворен круг глумаца и екипе.

Поставили смо "систем чауре" према коме канцеларијски радници нису били у контакту са глумцима и сниматељском екипом. Свима смо мерили температуру сваког јутра, студио је био закључан, а људе смо појединачно прегледали. Никоме није пријатно да по читав дан носи маску на јаком сунцу или у топлом студију. Ипак, све смо то радили и сви су били безбедни и здрави. Притом, имамо сјајног лекара у тиму, докторку Бранку Матијашевић.

Веома је искусна, чак и са заразним болестима - била је шеф ургентног центра током САРС епидемије пре неколико година. Она нам је давала смернице и помагала у читавом процесу како би сви били безбедни. Имали смо среће што су са нама били не само веома талентовани људи из света продукције, већ и из света медицине. Рекао бих да су се сви добро прилагодили. Што се тиче серије, веома је занимљива, а ова сезона је много већа, шира и забавнија но претходне две.

Заиста је фасцинантан свет који сте створили. У другој сезони "добили" сте још три епизоде, па циклуси сада имају по 13 наставака. Да ли вам је писање додатних епизода представљало изазов? Како изгледа ваш креативни процес док пишете за "Предстражу"?

- Увек нам је изазов када треба да одлучимо шта ћемо укључити, шта изоставити и колико брзо ће се прича одвијати. Зато нам је скок са 10 на 13 епизода представљао изазов.

Срећом, имамо изузетног шоуранера, Џонатана Гласнера. Он има велико искуство у снимању америчких телевизијских серија са двадесет шест епизода по сезони, па нас је он водио кроз читав процес и помогао нам да одлучимо које заплете да укључимо и проширимо, и колико брзо серија треба да се одвија. То је изазов у ком ми писци уживамо.

Фото: Аександар Летић/ NBCU International / Electric Entertainment

Фалиста и њена војска подсећају на пољске хусаре. Да ли су вам они служили као инспирација?

- За све Тобинове људе искористили смо словенски утицај. Пошто смо овде у Србији, и много смо сарађивали са српским костимографима, то нас је отворило према култури коју на западу често занемарујемо и дало нам јединствен изглед серије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)