СВИ МИ "ПРОДАЈЕМО" ПРИЧУ: Књига "Комуникатор = гладијатор" Maрка Стојановића намењена политичарима, менаџерима и глумцима

В. СТРУГАР

01. 03. 2021. у 13:00

СВИ МИ ПРОДАЈЕМО ПРИЧУ: Књига Комуникатор = гладијатор Maрка Стојановића намењена политичарима, менаџерима и глумцима

Марко Стојановић

ДА ли глумац глуми и у приватном животу? То је веома често питање које нам људи постављају. Тешко је одговорити, али сам сигуран да је "остављање" улоге у позоришту и понашање као сав "нормалан свет" после представе или снимања, мистификација која добрим делом није тачна - пише у својој књизи интригантног наслова "Комуникатор = гладијатор" глумац, пантомимичар, педагог Марко Стојановић.

Наиме, како образлаже, вештине којима су глумци овладали током школовања и касније праксe, и те како могу да буду од користи у приватном животу: од сценског покрета, технике гласа, акробатике, до класичне "глуме". С друге стране, у овој бранши најбољи су они који на сцени умеју да буду - истинити. Зато је крајњи циљ и лажи и истине исти: да се у њу поверује, односно буде убедљив.

Овај савет се уз много других запажања, умећа, лекција понашања, тренинга јавног наступа и упутства проверених у пракси - нашао у књизи намењеној глумцима, као и политичарима и менаџерима. Речју, свима онима којима је важно да оставе јак (не само први) утисак. Стојановић им несебично, духовито и невероватно спонтано открива "тајне заната" и начина стицања самопоуздања, које се гради на ставу, гестикулацији, дикцији, па и дужини реченице.

Лична радозналост, али и одважност, са само шеснаест година одвела га је на ФДУ (у класу профасора Предрага Бајчетића), а потом се већ са двадесет обрео у Паризу, учећи пантомиму од највећег уметника овог жанра, Марсела Марсоа. И једна и друга школа, па и она успутна, животна , помогле су му да дође до неких знања и сазнања које је преточио у писани текст, радионице, тренинге и хуманитарни рад.

Из стеченог знања и сопственог искуства, Стојановић зна да се трема побеђује не само начином дисања већ свешћу да умемо правилно да дишемо, што нам подиже самопоуздање. Када је је реч о говорима политичара (изузимајући председника и премијера) најбоље је, како каже, држати се евровизијског формата, не сме да траје дуже од три до пет минута, колико и песма на овом такмичењу.

- Све преко тога је "паметовање" и задовољавање сопствене сујете, а људи који нас слушају неће ништа запамтити - упозорава Стојановић. - Ако се обраћамо старијој публици, говорићемо спорије. То смо могли да приметимо код скоро свих председничких кандидата у Србији, јер већину гласачког тела чине пензионери.

Људи су у својој бити приповедачи. Уосталом, шта је заједничко продавцу, политичару, наставнику, директору, глумцу и родитељу? Сви "продају" причу!

- Ниједна генерација, ниједан млад глумац се није одважио да заигра на пијаци...О, каква је пијаца школа и невербалне и вербалне комуникације, читања људи и вештина преговарања и продаје! Можда највећа од свих "великих школа"- додаје аутор.

У разговору с другима, подсећа, самоуверена особа је отворена за комуникацију, спуштених руку, с погледом усмереним у очи саговорника. Колико је ово правило значајно, потврдио је и чувени британски глумац Мајкл Кејн, који када игра самоуверене ликове у крупном плану - уопште не трепће.

ИСПОВЕСТ И БОНТОН

ОВА књига настала је после две деценије обучавања политичара и пословних људи јавном наступу и вештинама (не) вербалне комуникације, али и глумаца на универзитетском нивоу.

- Како да назовемо књигу Марка Стојановића и ком жанру припада? Она је истовремено аутобиографска исповест глумца, роман тока свести, непроцењив извор алата за говор и понашање, бонтон приручник - каже психотерапеут Зоран Илић у рецензији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)