КУСТУРИЦА ОДБИО КАНДИДАТУРУ ЗА ЧЛАНСТВО У САНУ: Не верујем у добре намере Владимира Костића

Novosti online

28. 02. 2021. у 16:17

КУСТУРИЦА ОДБИО КАНДИДАТУРУ ЗА ЧЛАНСТВО У САНУ: Не верујем у добре намере Владимира Костића

Фото Ж. Кнежевић

ЕМИР Кустурица одлучио је да одбије кандидатуру за чланство у Српској академији наука и уметности.

Писмо нашег прослављеног редитеља САНУ преносимо у целости:

“Прво: Тешка срца сам донио одлуку да се захвалим Одјељењу за књижевност Српске академије наука и умјетности на кандидатури за чланство у угледној установи и да ево, љубазно замолим брисање мога имена и презимена са поменутог списка. Требало би да будем и слијеп код очију па да повјерујем како осветољубиви Костић нема већину својих људи у Одјељењу за књижевност и контролу над армијом академаца у другим одјељењима код којих ће издејствовати све што замисли. Ускоро би могла да услиједи његова оставка која неће бити прихваћена. Он неће они хоће.

Друго: Овај корак не чиним потцјењујући истину да су се степеницама Академије пењали, Миланковић, Пупин, Тесла, Андрић, Екмечић и ко све још важан и судбоносан за нашу Србију. Ја сам филмски редитељ, па онда тек млади писац и времешни музичар(што не значи да нисам архитекта градитељ и да нећу, једне ноћи, у свему бити бољи и старији). Ипак, данас у Србији има млађих писаца који, по мом увјерењу, заслужују да буду академци прије мене.

Треће: Предсједник Академије Владимир Костић је телефонским разговором обавијестио одјељење за књижевност како би требало они да ме предложе за чланство, а не новостворено Одјељење за умјетност, гдје су кандидати сценски умјетници и што представља медиј у којем сам постигао највеће резултате. Таква кандидатура би одговарала здравом разуму и читавом поступку дала смисао. Овако та су врата отворена вриједним умјетницима, али онима чија политичка коректност је јачи израз него њихово дјело.

Четврто: Не вјерујем у добре намјере господина Владимира Костића, а најмање у његово виђење будућности Косова и Метохије које се разликује, не само од ћутљиве већине у Академији, него је потпуно у складу са сорошевским виђењем окупираног Косова и Метохије али и будућности Србије. Дуго ће се чекати одговор на позив Бећковића, Пипера, Тешића, Данојлића о неопходности истицања става Академије у вези са статусом и будућности Косова и Метохије.”

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)

vladimir

28.02.2021. 17:01

Sve se "ofucalo" /obezvredilo/ od Nobela, Oskara, Pulicera .... pa tako i do naše "počasti" da budeš član SANU! Ona kao da se trudi da bude u globalnom TRENDU!? Tvoja inteligencija prepoznaje sadašnji značaj i personalnu težinu te , nekada EMINENTNE i cenjene institucije, koja se permanetno urušava poslednjih dvadeset godina i zato POZDRAVLJAM Tvoju odluku da nisi spreman da "udružiš svoje poštenje i iskrenost" u najlepšu zgradu /palatu/ u Knez Mihajlovoj ulici!

Petar

28.02.2021. 22:41

Добар и паметан поступак. Међу првим задацима Академије могао би бити уклањање масонске пирамиде испред улаза, која је скоро идентична оној на новчаници од једног долара. Какав патриотизам и родољубље очекивати од људи, барем од знатног броја њих, који по свом определењу и светоназору теже да таква осећања разбијају, а не учвршћују.

Aleksandar

28.02.2021. 23:26

Iskreno i vredno, ali ne i politicno. Neko mora da menja to telo iznutra. Ako se ne ubace pravi ljudi koji to mogu (kao Emir), onda ce telo da satrune. Emire, razmisli. Mozes da promenis nesto sto se promentiti treba.

Velibor Mijatovic

01.03.2021. 05:18

Bravo profesore, ponovo ste me odusevili. Dok sam se cudio kako to da vi budete u kategoriji sa srpski jezik a ne u umetnickoj kao naseg najpoznatijeg i medjunarodno visestruko nagradjivanog reditelja, ciji filmovi imaju izuzetnu umetnicku vrednost sa perfektnom fotografijom, Vi ste me odgovorili na praci nacin. Ne zelim da budem samo clan, kad vec nisam a znam da zasluzujem biti iz kategorije umetnosti!

micko

01.03.2021. 07:13

To g. Kusturice to je obraz i kičma koju ova kvazi elita nije ni videla ... možeš ti i još po neki samo da prođete kraj akademije čisto onako da se namirišu ljudstva! Obraz i pripradnost vrhovnoj maksimi to jest narodu odnosno srpstvu ... pa tek poslje neke druge stvari