ХАЏИ ПЕРО, СВАКА ЧАСТ! Глумцу Петру Божовићу уручена награда за животно дело "Добричин прстен"

Милена Марковић

27. 02. 2021. у 23:15

ХАЏИ ПЕРО, СВАКА ЧАСТ! Глумцу Петру Божовићу уручена награда за животно дело Добричин прстен

Фото: В. Данилов

У ПРЕПУНОМ фоајеу сцене "Раша Плаовић" Народног позоришта у Београду, великом Петру Божовићу уручена је награда за животно дело "Добричин прстен" за 2020. годину. Ово престижно признање примио је из руку Светлане Бојковић, која је пре коју годину окићена истом наградом.

Дочекан овацијама које нису престајале ни када су текла сећања на његово богато више од пола века трајања и истрајавања у више од 200 одиграних улога и више хиљада излазака на сцену, полако је ушетао између колега и гостију. Једва се провлачио и сваког часа се чинило да ће се проломити нека од оних његових заувек упамћених досетки, које нас везују за ову громаду позоришне и филмске уметности. Њој се давао у даху. До врха. До краја. Никад млако и површно. Никад отприлике, али готово свакад из контре!

Тако је у образложењу награде барда нашег глумишта окупљенима приближила Вида Огњеновић, председник жирија:

- Питао ме једном један студент шта то значи глумити из контре - подсетила је Огњеновићева. - Глума из контре, рекла сам, то вам је оно што на сцени ради Петар Божовић. Бежећи од плошности општих места, а свакад прецизно знајући шта говори, смишљено и смело помера и измешта ствари у контекст изван текстуалног лежишта. Никад то померање није формално ни илустративно, већ жестоко и уметнички слободно. Он интелектуалце махом разбаруши и засенчи. У бекству од клишеа, комичне ликове доведе на ивицу озбиљности да не буду папирнати, тугу стишава, јер туга се у његовој изведби не говори, већ наговештава. Радости се благо руга да не делује разметљиво. Управо тај размак између улоге и извођача јесте поље његове необичне играчке контре.

Председница жирија образложење је завршила обраћајући се Божовићу:

- Прими награду за животно дело, Петре, она је по мери твоје глумачке ерупције, а прстен Добрице Милосављевића направљен је по мери и твоје руке. Носи га и поноси се њиме, као што се ова награда поноси тобом, као добитником.

Воја Брајовић, председник Удружења драмских уметника Србије, открио је да је златни прстен копија по моделу оног који је носио великан српске глумачке сцене Добрица Милосављевић, који је бриљантном игром и лепим људским лицем пленио публику у време између два светска рата, и да је жеља лауреата Божовића да му се у прстен, уз име, угравира и - хаџи! Тако је награду за протеклу годину, ето, примио Хаџи Петар Божовић!

- Хаџи Перо, свака ти част - падале су честитке, док су се низала сећања на време кад је почињао, када је позоришни комад "Ђидо" Јанка Веселиновића на завршници праћен аплаузима и када су се завесе спустиле. На само њему својствен начин, испричао је Божовић како је то изгледало и по ко зна који пут одјекнуле су поново овације.

- Постоји у том комаду једна сцена између ликова оца и сина - причао је. - Ту син само викне: "Пуцај, бабо" и то публика пропрати огромним аплаузом. Касније буде петнаест завеса, петнаест пута "бис". Онда се ја у гардероби обучем, изађем из позоришта, пролазим поред споменика на Тргу републике, а аплауз још траје.

И у фоајеу сцене "Раша Плаовић", на ову духовиту досетку добио је још један аплауз, али Божовић није стао:

- Изађем исто тако из театра, прођем поред споменика, а тек негде на Теразијама чујем како аплауз јењава.

О Петру Божовићу говорили су, по његовом одабиру и жељи, Светлана Бојковић, колегиница из класе, глумица Љиљана Драгутиновић, песник Милан Ружић, Божо Копривица, есејиста и критичар, а Ивана Вујић, управница Народног позоришта, између осталог, казала је: "Од тебе смо, Петре, научили како да ходамо усправно".

КАНДИДАТИ

МЕЂУ предложенима за награду "Добричин престен" било је још 13 истакнутих глумаца: Небојша Дугалић, Гордана Ђурђевић, Миодраг Кривокапић, Радмила Живковић, Жарко Лаушевић, Лазар Ристовски, Зијах Соколовић, Тихомир Станић, Миодраг Крстовић, Бранислав Лечић, Александар Михаиловић. Петар Божовић је 33. лауреат "Прстена", највеће глумачке награде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)