(УЗНЕМИРУЈУЋЕ) ФРАЊЕВАЧКИ ЗЛИКОВАЦ ФРА СОТОНА: Мајка му била Српкиња, а он је својим рукама клао српску децу

Novosti online

21. 02. 2021. у 10:30

ГЛУМАЦ Вук Костић глумио је у филму "Дара из Јасеновца", у којем је тумачио лик Мирослава Филиповића, команданта логора Јасеновац и логора Стара Градишка.

(УЗНЕМИРУЈУЋЕ) ФРАЊЕВАЧКИ ЗЛИКОВАЦ ФРА СОТОНА: Мајка му била Српкиња, а он је својим рукама клао српску децу

Фото: Принтскрин/Википедија

Мирослав Филиповић, познатији као фра Сотона, био је усташа, фрањевац и једно време командант логора Јасеновац и логора Стара Градишка.

Одговоран је за масовне злочине над српским становништвом у селима око Бања Луке.

У време његовог командовања од само четири месеца у Јасеновцу побијено је 20.000–30.000 заробљеника.

На челу усташке групе, 7. фебруара 1942. у селу Раковица учествовао је у убиству крамповима 52 радника Србина, а затим у селу Дракулић заједно са братсвом самостана Петрићевац је побио око 1.500 Срба. 

Србе су ловили и убијали по околним засеоцима. Укупно је тог дана убијено око 2.300 Срба. Врхунац дивљаштва је био покољ шездесеторо деце, које су затекли у школи. Фра Филиповић је одвојио католичку и муслиманску децу, а српској деци су секли главе. Учитељица, која је све то морала да гледа, полудела је.

Осим фра Филиповића–Мајсторовића, у зверствима и клањима посебно су се истицала још три фратра: Брекало, Матковић и Бркљанић. Ови догађају су детаљно описани у књизи хрватског историчара Виктора Новака „Магнум Цримен".

Многи сведоци су рекли да су видели, како је Филиповић својим рукама убијао заточенике. На суђењу после рата признао је да је лично убио 100 затвореника, те да је за време његове управе ликвидирано око 20-30.000 људи. Описао је да су логораши сами копали ровове изнад којих би потом стали па били редом убијани ударцем маља.

Након рата ухватили су га Британци и изручили југословенским властима. Осуђен је на смрт вешањем.

Мајка му је била из српског племена Радуловић.

Обешен је у фрањевачкој одори.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (2)

ОДБИО И ЏОНИЈА И БРЕГУ: Популарни певач није хтео да пева у Бијелом дугмету - и дан-данас жали због тога