СПРЕМАН ДА ЗАСИЈА: Директорка Музеја савремене уметности Маријана Коларић најављује да ће градити културну институцију моћних домета

М. КРАЉ

20. 02. 2021. у 09:26

НЕИЗМЕРНО сам узбуђена што ћу Музеј савремене уметности водити у једно ново поглавље његовог развоја и живота.

СПРЕМАН ДА ЗАСИЈА: Директорка Музеја савремене уметности Маријана Коларић најављује да ће градити културну институцију моћних домета

Фото Танјуг

Ово у првој изјави, за "Новости", каже Маријана Коларић, историчарка уметности и кустоскиња, коју је на седници одржаној у четвртак Влада Србије поставила за директорку угледне културне установе коју је као Модерну галерију, по угледу на чувени њујоршки МоМА, 1958. основао Миодраг Б. Протић.

- Радујем се изазову који је преда мном као и пред читавим музејским колективом да заједно градимо нову репутацију Музеја и стварамо институцију моћних домета, снажни стваралачки центар који ће привлачити разнолику домаћу и међународну јавност - истиче саговорница, која је пре ступања на чело МСУ, била уметички директор од оснивања приватне београдске галерије "Новембар". - После завршеног огромног посла који се тицао реконструкције главне музејске зграде а однедавно и Салона музеја у Париској улици, чини се савршено спремним да Музеј изађе у правом светлу и засија својим пуним капацитетом.

Да подсетимо да је, када је излагала свој четворогодишњи план и програм за развој МСУ, пред члановима Управног одбора, крајем јануара, Коларићева истакла шест стратешких циљева. Међу њима су: обрада и унапређење колекције (у коју улази и ревизија збирке), развој програмског садржаја, унапређење људских ресурса, склапање дугорочних партнерстава и сарадње, унапређење сопствених средстава МСУБ. За сваки од ових циљева у програму је навела и индикаторе успешности њиховог остваривања, што су још током разговора запазили чланови УО.

Они су њен програм издвојили међу наступима четири кандидата (за место директора МСУ конкурисали су и Нела Тонковић, Слободан Накарада и Бранко Поповић) и образложену листу послали Министарству културе и информисања, која је потом, без интервенција, прослеђена Влади. У Управном одбору, који је после шест година стања в. д., спровео конкурсну процедуру за избор директора до краја, јесу Владислав Шћепановић (председник), Светлана Митић, Никола Коља Божовић, Александар Лека Младеновић и Сања Поштић.

РАЗЛИЧИТА ИСКУСТВА

НОВОИЗАБРАНА директорка радила је и као сарадник за културу у Градској управи Панчева, а то тело је једино, како је рекла током представљања, у то време имало стратегију културног развоја. Дипломирала је на Филозофском факултету, на катедри за историју уметности 2010. Као независни кустос организовала је изложбе у земљи и иностранству. Била је селекторка и кустоскиња 17. Бијенала уметости SEE Art Gates: Стања стварности у Србији, као и изложбе "Путовање кроз савремену српску уметност" у Музеју кинеске уметности у Шангају. Чланица је одбора 58. Октобарског салона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)