"НЕГУЈМО СРПСКИ ЈЕЗИК": Свесрпски дечји сабор - Обележавање Дана свесловенске писмености

Танјуг

15. 02. 2021. у 15:06

НЕГУЈМО СРПСКИ ЈЕЗИК: Свесрпски дечји сабор - Обележавање Дана свесловенске писмености

Фото:Принтсцреен/Фацебоок/Свесрпски дечји сабор

У СУСРЕТ манифестацији "Свесрпски дечији сабор", коју сваког маја организују Дечји културни центар Београд и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, под покровитељством председника Србије Александра Вучића, направљена је песма "Негујмо српски језик".

Текст песме је написао Бранко Стевановић, а музику Леонтина Вукомановић, саопштили су из Дечијег културног центра.

Песма и спот настали су у сарадњи са Удружењем наставника музичке културе Србије и деце из Српских допунских школа у Француској, Италији, Словенији, Данској и Републици Српској.

- Песма "Негујмо српски језик", која ће бити саставни део овогодишњег "Свесрпског дечјег Сабора", настала је у оквиру пројекта "Деца - Србији", подржаног од Министарства спољних послова - Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. Овај пројекат окупио је српску децу из региона и дијаспоре, удружену у хорском певању са вршњацима из Србије - каже Александра Станковић из Удружења наставника музичке културе Србије.

Она је нагласила да су време пандемије Ковид-19, када су затворене школе у Европи и региону, педесеторо деце са наставницима српских допунских школа у Данској, Француској, Италији, Словенији и Босни и Херцеговини, на онлајн пробама припремали песму "Негујмо српски језик". - Заједничким музицирањем и певањем скренули су пажњу на значај повезаности региона и дијаспоре са матицом Србијом, кроз драгоцено учење језика - истакла је Александра Станковић.

Један од повода за настанак манифестације "Свесрпски дечји сабор" је обележавање Дана свесловенске писмености - Дан Светих Ћирила и Методија, па се сабор званично отвара сваке године 24. маја, концертом у част прославе овог празника у сали "Донка Шпичек" у Дечјем културном центру Београд.

Организатори се надају да ће епидемиолошка ситуација бити повољна и да ће бити у прилици да укажу гостопримство нашим пријатељима из дијаспоре и региона у мају 2021. године.

Уколико то не буде могуће, дружење деце из Србије и њихових вршњака из дијаспоре наставиће се кроз онлине сусрете, креативне радионице и уметничко-образовне програме у циљу развијања осећаја припадности земљи матици код деце у дијаспори и расејању и упознавања вредности сопственог културног наслеђа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)