ПРИЧА О ПУЧИНИЈУ И ЧАЈКОВСКОМ: Концерт на Сцени „Јован Ђорђевић“ у Српском народном позоришту

Ј.С.

09. 02. 2021. у 12:03

ПОД слоганом "Приче које покрећу", Опера Српског народног позоришта наставља сезону тематским концертом "Приче на задату тему: Пучини и Чајковски" који ће бити прииређен 12. фебруара u 19 сати на сцени Јован Ђорђевић овог театра.

ПРИЧА О ПУЧИНИЈУ И ЧАЈКОВСКОМ: Концерт на Сцени „Јован Ђорђевић“ у Српском народном позоришту

ФОТО:СНП

На једносатном концерту, којим ће дириговати гост из Пловдива, маестро Диан Чобанов, наћи ће се Пучинијеве Хризантеме, и Серенада за гудаче и Варијације на рококо тему Петра Илича Чајковског.

По речима директора опере Александра Станкова, на почетку сезоне идеја је била да и у овим условима, опера, као уметност има пуно прича за “причање“.

- Ту водиљу пратио је и програм, тако смо прошле године кренули са тематским концертима

- Приче на задату тему. Идеја тих концерата јесте да публици понудимо нешто помало другачије, чега иначе нема на репертоару. Дакле, оперски програм, увек на другу тему, у потпуно другачијем, питком паковању и увек уз заиста екслузивне госте -објашњава Станков.

Овога пута програм се врти око два велика уметника. Ђаокомо Пучини и Петар Илич Чајковски јесу били савременици чији се рад у једном периоду и преклапао.

Иако историјске књиге не дају никакве назнаке да су Чајковски и Пучини заједно радили, па чак ни да су се познавали, обојица су писали невероватне композиције за гудачке саставе, а управо се на томе базира тема следећих Прича на задату тему. Планирани концерт на моменте ставља виолончело у фокус и једног од наших најпознатијих виолончелиста - Драгана Ђорђевића.

Он додаје да су рококо варијације на тему заправо омаж Моцарту и занимљиво је како је један виолончелиста дорадио и скратио дело Чајковског, иако он није био пресрећан због тога.

- Мене покреће љубав. Мислим да је то нешто што је покретало и композиторе да напишу већину својих дела. Љубав, туга, срећа, радост, то је све оно што непоновљиво делимо са публиком током концерата и то је енергија која нас, уметнике, сада покреће – истакао је Ђорђевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)