ЧИКАГО "ДАРУ" ДОЧЕКАО У СУЗАМА: Прве реакције на приказивање филма о Јасеновцу у "Лендмарк центру" и још осам градова широм САД

М. А. К.

08. 02. 2021. у 10:40

У ДЕВЕТ америчких градова истовремено, у суботу увече почело је приказивање филма "Дара из Јасеновца", у режији Предрага Гаге Антонијевића, а према сценарију Наташе Дракулић, овогодишњег српског кандидат за Оскар.

ЧИКАГО ДАРУ ДОЧЕКАО У СУЗАМА: Прве реакције на приказивање филма о Јасеновцу  у Лендмарк центру и још осам градова широм САД

Фото Serbian Times

Још пре него што је прича о једном од најзлогласнијих логора током Другог светског рата, у коме су страдали Срби, Јевреји, Роми и неподобни Хрвати у НДХ, стигла у биоскопе у Чикагу, Даласу, Финиксу, Милвокију, Мајамију, Хјустону, Атланти, Денверу и Вест Палм Бичу, склизнула је на политички терен.

Наиме, критичар магазина "Варајети" ово уметничко сведочење о страхотним злочинима од пре готово осам деценија, о којима је историја већ дала суд, назвао је "српском националистичком пропагандом", што је изазвало полемике. А према утисцима које са примијере у Чикагу, преноси "Сербијан тајмс", очекује се да се бука око овог остварења неће стишати.

Фото Serbian Times

На овом сајту може се прочитати да "у чикашком 'Лендмарк центру' нису сви гледаоци на својим седиштима дочекали крај двочасовне екранизације потресне истините приче из злогласног логора Независне Државе Хрватске" јер су "неки у сузама напустили салу, једноставно нису издржали терор који је долазио са екрана".

Међу првим гледаоцима "Даре из Јасеновца" била је и Славица Петровић, директорка Српског филмског фестивала у Чикагу.

- Веома ми је тешко, филм је толико потресан да је после њега тешко било шта рећи - рекла је Петровићева за "Сербијан тајмс". - Ипак, добро је да је коначно снимљен и да људи имају прилику да га виде, а они који до сада нису знали да се упознају са оним што су преживели Срби у Јасеновцу и другим усташким логорима.

ДРАКУЛИЋ: СТИЖУ ПОЗИТИВНЕ ПОРУКЕ

СЦЕНАРИСТКИЊИ филма Наташи Дракулић, како је јуче изјавила на наш лист, после премијере у САД, стигле су честитке и поруке о позитивном пријему овог остварења. Како каже, из неких од њих, сазнала је да су породице српског порекла "Дару из Јасеновца" гледале са својим пријатељима Американцима.

Фото Архива

О негативним освртима из "Варајетија" и потом и "Лос Анђелес тајмса", додала је:

Фото Serbian Times

- Када сам видела те критике, прво што сам помислила јесте да ти људи нису видели филм, а друго да не знају ништа о историји. Очигледно је да су у питању нечији интереси, јер језик којим су писане те рецензије није језик филмске критике, већ језик политике. Бојим се да филм неће далеко догурати у трци за Оскар, али је сигурно да ће оставити траг и бити сведочанство које ће помоћи да се неке ствари отргну од заборава и заувек памте.

Премијери у једном од два чикашка биоскопа у којима се приказује филм "Дара из Јасеновца", наводи "Сербијан тајмс", присуствовало је око педесет људи, а разлози за слабију посету су, уз пандемијске мере које ограничавају број расположивих седишта у биоскопима, били и велики снег и најхладнији дан у години (температура -13 Целзијуса).

АНТОНИЈЕВИЋ: ДОДАТНИ ПУБЛИЦИТЕТ

РЕДИТЕЉ Предраг Гага Антонијевић рекао нам је да чека резултате гледаности из свих градова у којима се "Дара" приказује, који ће му стићи до краја данашњег дана. Дистрибуција у различитим срединама у САД, сматра редитељ, доноси додатни публицитет филму и теми коју обрађује, због извештавања локалних медија, како штампаних, тако и електронских.

Фото В. Данилов

Али, како пише "Сербијан тајм", може се очекивати да ће наредних дана знатно већи број наших људи који живе у Америци бити у прилици да погледа "Дару из Јасеновца", што ово остварење свакако заслужује.

Српска премијера "Даре из Јасеновца", да подсетимо, заказана је за 22. април.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)