ПУПИН РИЗИКОВАО СВЕ ЗА ПОМОЋ ОТАЏБИНИ: Душан Цицвара о новом роману и шпијунским играма у Великом рату

Д. МАТОВИЋ

01. 02. 2021. у 11:51

ШТА је заједничко Михајлу Пупину, Алистеру Кроулију, сину Николе Пашићу Радету, и контроверзном дипломати Милошу Богићевићу? Познанство са лепом и врашки опасном аустроугарском шпијунком - одговора на ово питање писац, филмски и књижевни критичар Душан Цицвара у роману "Последњи задатак Лоле Клос". Његов први историјско-шпијунски роман, за који је већ награђен, објавио је ННК Интернационал.

ПУПИН РИЗИКОВАО СВЕ ЗА ПОМОЋ ОТАЏБИНИ: Душан Цицвара о новом роману  и шпијунским играма у Великом рату

Душан Цицвара / Фото Јутјуб

- У мом роману, а поготово у Њујорку, Амелија Лола Клос, скривала је свој прави идентитет. Њено право име открићу у неком од наредних издања - каже Цицвара за "Новости". - У креирању њеног лика послужиле су ми многе шпијунке, попут Лесковчанке Вере Пешић, Славонке Гордане Чавић, и на крају данас заборављене Стоје Кашиковић, која је током Првог светског рата из Сарајева српским обавештајцима достављала податке о припремама аустроугарске армаде за напад на Србију. Стоја је из Сарајева слала разгледнице са на први поглед неатрактивним садржајем. Прави подаци најситнијим могућим рукописом били су исписани испод поштанске марке.

Цицвара у роману разоткрива истину да су се у Првом, као и у другим ратовима, главне игре водиле далеко од бојног поља:

- Од постанка људске цивилизације ниједан рат се не добија само на фронту, већ и у закулисним играма изван фронтова. У маратонским шпијунским шаховским партијама најбитније је предвидети које ће потезе противник повући. Роман није историјски уџбеник, тако да ће у њему историчари пронаћи нека мања одступања, на која као романсијер имам право.

Наш научник Михајло Пупин, који није главни јунак, али око кога се цела приповест врти, представљен је као човек који је у Америци био изузетно поштован, имао утицајне пријатеље и свим силама се трудио да помогне својој ратом опустошеној земљи.

- Пупин се брзо прилагодио америчком менталитету и начину живота, али никада није заборавио одакле је потекао - објашњава Цицвара. - Пупин је ризиковао свој иметак и мир, који је као богат човек и утицајан професор и научник, битишући далеко од родног краја имао, да би, и то не само у материјалном смислу, помогао својој отаџбини. Један од јунака романа, мајор Аустроугарске војне обавештајне службе Максимилијан Ронге, Лоли Клос каже: "Уместо да се као онај други Србин, Тесла, потпуно посвети проналазаштву и науци, Пупин се претерано меша у наше послове. И то годинама чини!" Уверен сам да би Пупин, као богат човек, поручио данашњим тајкунима: Сетите се, како сте живели док вам први милион није кануо!

О данас заборављеном дипломати Милошу Богићевићу, аутору књига "Солунски процес", "Пуковник Драгутин Димитриејвић Апис", "Спољна политика Србије" у својим "Ембахадама" исцрпно је говорио и Милош Црњански.

- Мислим до он заслужује да постане главни протагониста неког историјско-шпијунског трилера - каже Цицвара. - Он је због неслагања са Николом Пашићем, које је временом прерасло у мржњу, у књизи "Спољна политика Србије" заступао тезу да кривицу за почетак Првог светског рата не сносе Аустроугарска и Немачка, већ Русија и Србија. Зато је избрисан из српске историје.

У замршен заплет Цицвара је увео и Алистера Кроулија као двоструког шпијуна склоног сатанистичким ритуалима.

- У креирању Кроулијевог лика, поред његових прозних и песничких књига, највише ми је послужио роман Вилијема Силвестера Мома "Чаробњак". Све у свему, поред Пупина позитивца, у драматуршком смислу био ми је потребан и један цинични негативац, какав је Кроули несумњиво био.

ПЛАТИО ТИКЕТ

ФОНДАЦИЈА Младен Селак, роман "Последњи задатак Лоле Клос", прогласила је књигом године. У образложењу се истиче да је у питању историјско-шпијунски роман у којем се види огромна улога Пупина у патриотском раду.

- Уметник који изјави да га не занимају награде, понаша се попут лисице којој је грожђе кисело - каже Цицвара. - Мени лично драго је што су људи из Селакове фондације препознали моју основну намеру, када сам одлучио да се први пут окушам у жанру шпијунске прозе. Тикети су уплаћени, а да ли ће нека од главних премија баш мени припасти, ускоро ће се сазнати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)