ПОЛЕКСИЈА - САРАДНИК И ИНСПИРАЦИЈА: Љубавна прича на изложби са делима Стеве Тодоровића и његове супруге

М. КРАЉ

27. 01. 2021. у 12:39

ПОЛЕКСИЈА - САРАДНИК И ИНСПИРАЦИЈА: Љубавна прича на изложби са делима Стеве Тодоровића и његове супруге

Фото Анастас Јовановић

РЕМЕК-дела Стевана Стеве Тодоровића и његове супруге Полексије изложена су у Дому Јеврема Грујића, на поставци која носи назив "Полексија, волим Вас".

Уз слике овог изузетног уметничког пара из 19. века, које чува Дом Јеврема Грујића, налазе се и дела из Галерије Матице српске, САНУ, Музеја града Београда, Музеја позоришне уметности Србије...

Наш чувени сликар Стеван Тодоровић био је ожењен једном од најобразованијих жена свога доба, ћерком Матије Бана, дипломате, педагога и књижевника. Рођена 1848. године, Полексија је уз oцa, који је био један од највећих интелектуалаца свог доба, и образоване мајке, пореклом Гркиње, знања стицала, углавном у кругу учених људи који су посећивали њихов дом. Као дете је, наиме, била толико слабашна да није могла да заврши ни основну школу, већ је стално боравила у очевом родном Дубровнику, не би ли море ојачало њено мало тело.

АМБИЈЕНТ Музеј историје, дипломатије и авангарде угостио дела Тодоровића, Фото Дом Јеврема Грујића

Како се показала надареном за сликарство, налазили су јој приватне учитеље, прво Јована Дерока, а потом и Стеву Тодоровића.

- Сликао је једном приликом мене и моју старију сестру. Имала сам тада 10 година. Тако смо се упознали - открила је Полексија касније у интервјуу, за лист "Време".

Портрет Милица Живановић, Фото Приватна архива

- Доцније, Стева је долазио к нама са својом мајком и сестрама. Сви су они били врло добри. Његова сестра имала је леп глас. Певала је и забављала нас. А када сам Стеву заволела имала сам 16 година, а он 33. Венчали смо се у Београду 1864. Мој покојни отац као културни радник много је волео Стеву и као човека и као уметника. На богатство нисмо мислили. Дошла тако нека спахиница из Бачке да ме проси за свог сина. Говорили су ми о богатству, али ја сам рекла: "Хоћу Стеву, а другог нећу!"

САМОСТАЛНА ДЕЛА

МЕЂУ првима у Србији, Стева и Полексија Тодоровић су као предлошке за портрете и ликовне композиције користили фотографију. Она је била једна од три сликарке у нашој средини у 19. веку, уз Катарину Ивановић и Мину Караџић. Од Полексијиних самосталних радова истичу се "Портрет младе девојке у народној ношњи", "Панорама Београда", "Портрет Матије Бана", као и икона мајке Ангелине за олтарску преграду Спомен-цркве Светог арханђела Михаила у Штимљу на Косову.

Та велика љубав трајала је шест деценија, до Стевине смрти, у 93. години, 22. маја 1925. Животи Стеве и Полексије Тодоровић, прожимали су се у свему, па и у уметничком раду. Она је свом супругу помагала у изради великог броја дела, а сама је сликала иконе и портрете.

Основали су заједнички и прву сликарску школу у Србији. Била јепрва жена која је самосталноосликала цео иконостас 1880. године у дворишној капелици Свете Наталије, у Вишој женској школи.

Умрла је 26. фебруара 1939. у 90. години, као тада најстарија српска сликарка. Сахрањена је на београдском Новом гробљу, поред супруга и оца. n

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)