НЕИЗМЕРНИ СИМБОЛ ДУХОВНОСТИ И КУЛТУРЕ: Објављена монографија поводом завршетка Храма Светог Саве

Б. Ђорђевић

26. 01. 2021. у 13:54

НЕИЗМЕРНИ СИМБОЛ ДУХОВНОСТИ И КУЛТУРЕ: Објављена монографија поводом завршетка Храма Светог Саве

Фото З. Месаровић

ВЕЛЕЛЕПНИ Храм Светог Саве након деценија тишине изронио је баш онда када су силници овог света мислили да га неће ни бити и да га нећемо моћи да га направимо, једнако као што су ондашњи силници мислили да је спаљивањем моштију Светог Саве, и његов Завет уништен...

Завршетком градње Храма показали смо се као достојни наследници Светог Саве, спремни и способни да прихватимо и вреднујемо највећи дар који нам је оставио - 800 година наше црквене самосталности и из ње проистекле специфичне и јединствене Светосавске културе, народног поноса и самопоуздања. На исти тај начин, и ми смо позвани да генерацијама које долазе иза нас предамо Светосавски завет онако како смо га примили, неокрњено и неизмењено. Завет Светог Саве данас јесте позив да останемо у ономе што нам је Свети Сава дао, а то је да јесмо православни и да смо Срби. Завет нам је опомена да само као Светосавци, као православни Срби, можемо да будемо и јесмо равноправни учесници европске хришћанске културе и цивилизације...

Фото приватна архива

Вреди да се подсетимо да је, такође, предвечним Промислом Божијим Свети Сава свој лични пут духовног просветљења започео је разговором с непознатим руским монахом, после кога је одлучио да крене путем монашког подвига. Тиме је успостављена нераскидива веза Светог Саве и Срба с Русијом, која се вековима настављала све до наших дана.

Препорођено православље

Храм Светог Саве у Београду представља симбол препорођеног православља широм света. Овај аутентични споменик у част најпоштованијег српског светитеља, стуба српске државности и културе, грађен је вековима и сада стоји у свој својој величини док се прославља 800. годишњица аутокефалности Српске православне цркве. За Руску академију уметности изузетно је драгоцено учешће у украшавању храма, које је омогућено одлуком и подршком председника Русије Владимира Путина - стоји у рецензији коју потписује Зураб Церетели, председник Руске академије уметности.

Ово је одломак из предговора који је патријарх Иринеј написао за изузетну монографију "Храм Светог Саве", објављену у саиздаваштву Храма Светог Саве и "Службеног гласника", а коју су приредили др Владимир Рогановић и др Милеса Стефановић Бановић.

Фото приватна архива

Монографија, илустрована многобројним фотографијама, настала је у поводу обележавања историјског часа завршетка радова на изградњи Храма Светог Саве, духовног симбола православља и хришћанства и осветљава један део неизмерне духовне, културне и историјске вредности храма и значаја светитеља коме је посвећен. Књига сведочи о подвигу српског народа узнесеног приликом изградње храма и отвара још шире хоризонте за увиде у историју и архитектуру храма, богатство мозаичког уређења, вредност крипте, данашњицу и будућност храма, као и животопис и дело првог архиепископа српских земаља.

- Како се храм деценијама градио, непрекидно је растао његов значај, не само за наше, већ и за цело православно и хришћанско духовно и културно наслеђе. Сада, када се градња окончава, отварају се још шири хоризонти за увиде у историју и архитектуру храма, богатство мозаичког уређења, вредност крипте, данашњицу и будућност храма - поручују приређивачи.

- Овоме су посвећена прва четири поглавља: "Архитектура Храма Светог Саве" (др Јефто Терзовић), "Храм Светог Саве: мозаичко уређење" (др Ирина Бусева Давидова), "Крипта Храма Светог Саве: улога, структура, живопис" (др Владан Таталовић) и "Данашњица Храма" (др Јелена Гајић, др Игор Стаменковић, Снежана Миљковић).

Мухин: Смисао за који вреди живети

Монографија "Храм Светог Саве" није само својеврсна хроника, већ и извештај о обављеним великим радовима, са којима се данас могу упознати сви који то желе. То је наставак приче о томе како се храм украшавао и преображавао. Раскошно представљена текстуална и фотографска грађа о току радова испричаће читаоцу причу о овом јединственом пројекту. Храм Светог Саве за мене значи исто што и за сваког Србина - то је СМИСАО, смисао за који вреди живети. Велика је част и одговорност радити на уређењу Храма Светог Саве, који није само симбол Србије већ и целог хришћанског света. Скоро четрдесет година бавим се монументалном црквеном уметношћу, од којих сам двадесет, вољом судбине, провео радећи у Србији, добивши прилику да се удубим у културу, начин живота, менталитет тог дивног братског народа. Српски народ је део васељенског православља, православне породице, и очигледно је због тога Господ одабрао Србију и, надам се, благословио све нас да улепшамо тај велики храм - написао је у рецензији академик Николај Мухин.

Фото приватна архива

Пред читаоцима су и детаљни увиди савременика у поглављима "Свети Сава и историјски контекст настанка аутокефалне Српске цркве" (др Драгољуб Марјановић) и "Свети Сава у српској књижевности" (проф. др Томислав Јовановић).

Фото приватна архива

 

- Свети Сава и његов живот инспирисали су у прошлости научнике разних вокација који су створили дела значајне вредности: научне радове, зборнике радова, монографска издања.

Ови су записи били драгоцени ослонац за ауторе текстова и приређиваче у покушају да о Светом Сави и врачарском храму оставе један траг у времену данашњем.

Једнако су то и књижевни радови наших знаменитих песника и приповедача који су о Светом Сави оставили уметничке творевине највишег реда.

Зато је у завршном делу монографије сачињен и један од многих могућих избора из књижевних дела ("Срби о Светом Сави") - истичу приређивачи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)