ЗАБОРАВ НЕ ЛЕЧИ ЉУДЕ: Како је изгледао повратак Мире Фурлан на "место злочина", у свој Загреб

Јурица КЕРБЛЕР - стални дописник из Загреба

24. 01. 2021. у 12:30

ЗАБОРАВ НЕ ЛЕЧИ ЉУДЕ: Како је изгледао повратак Мире Фурлан на место злочина, у свој Загреб

Фото Сандра Витаљић

ТЕЖАК је био повратак Мире Фурлан на "место злочина", у свој Загреб, где је провела целу младост, постигла сјајну каријеру, а тих туробних деведесетих преко ноћи морала да прода аутомобил и са супругом оде у Америку.

Да није било Радета Шербеџије и Ленке Удовички, ко зна када би се уопште вратила. Велики Раде наговорио ју је да 2002. године игра Медеју, на чаробним Малим Брионима. Позориште "Улисис", пркосећи неправдама, тако је смислило велики повратак Мире у лику жене која на крају бежи небеским кочијама деда Сунца.

- Била је веома срећна када је добила могућност да игра Медеју. Представа је напросто била фантастична, а Мири сатисфакција што је играла у њој - каже за "Новости" др Душко Љуштина, управник "Улисиса", присећајући се велике глумице која је у среду 20. јануара преминула у Лос Анђелесу од последица заразе вирусом Западног Нила.

Сећа се како је глумица била узбуђена када се "Медеја" припремала на позорници тврђаве Минор.

- Заједно смо изабрали да играмо баш "Медеју" јер мало је комада где жена носи драму, а Медеја функционише на много нивоа. Између осталог, ту је и страх од женске енергије, опасне, јаке и страсне, страх од другог бића и што више радимо на представи, то све више таквих ствари откривамо у себи и другим људима - говорила је Мира док је уживала радећи са Ленком Удовички.

ЛЕНКА УДОВИЧКИ: ДИВИМ ЈОЈ СЕ

- КАДА смо је Раде и ја позвали да дође на Брионе, питали смо је што би волела да игра. Медеју, одговорила је. Дивила сам се њеној храбрости након свега што је прошла. Дивно ју је примила публика, а из близине сам гледала колику је снагу имала да превлада огромно бреме које је носила. Тако се храбро носила са свиме - каже за "Новости" Ленка Удовички.

ПОДРШКА Раде Шербеџија и Ленка Удовички, Фото Н. Скендерија

Др Љуштина прича и да је на припреми представе владала лепа и креативна атмосфера, нико није спомињао оне тешке дане које је Мира прошла, а публика је са одушевљењем прихватила њен повратак. Када су је питали има ли контакт са Загребом, градом који ју је отерао, одговарала је да је у неким професионалним преговорима, али да је за њу то процес који тешко савладава, борећи се са емоцијама.

- Морала сам да одем да бих сачувала себе - присећала се Фурланова мучних дана када је добила отказ у ХНК. - Јавно сам линчована, називали су ме шизоидном особом. Нисам никада заборавила, јер заборав не лечи људе.

БУЉАН: МИРО, ИЗВИНИ

РЕДИТЕЉ Ивица Буљан, који је тренутно и управник драме ХНК, реаговао је поводом смрти Мире Фурлан:

- За извињење мртвом је касно. Имали смо у животу много прилика да то учинимо, а нисмо. Као управник Драме ХНК осећам стид због догађаја који су Миру Фурлан присилили да напусти казалиште и Загреб. Миро, молим те да нам опростиш!

Они који су је знали били су свесни колико су јој се гадили национализам и шовинизам, а много тога је ратницима мржње поручила у писмима које је из Београда слала за Загреб. У новембру 1991. послала је писмо у којем изражава дубоко разочарање што је многи познати и непознати нису заштитили:

- Преслушавајући своју телефонску секретарицу, слушајући несхватљив број неописивно одвратних порука својих суграђана, чезнула сам за само једном једином поруком неког пријатеља, обичног знанца, колеге. Али, такве поруке није било.

БОРИЛА СЕ ЗА СВОЈУ УМЕТНОСТ

КАДА је Мира Фурлан дошла на аудицију за серију "Вавилон 5" њена домовина, Југославија, била је у хаосу, подељена на две државе. На том првом састанку разговарали смо о њеној каријери и животу и сазнао сам да је била део путујуће позоришне трупе која је гостовала широм посвађаног региона, због чега је добијала претње смрћу, од обе завађене стране. "Шта је најгоре што може да ми се деси? Да ме убију? Па, шта! Уметност не сме да има границе!", казала ми је тада.

Фото Сандра Витаљић

Веома мало људи је знало ту Мирину страну - жестоку, неустрашиву, која се борила за своју уметност. Све те нијансе донела је у своју Делен у "Вавилону", а ја сам се заузврат трудио да пишем реплике које ће јој омогућити да коментарише оно што се десило њеној домовини, а да је не помене именом. n

У писму је поручила и да не може да пристане на рат као решење, нити може да се натера да мрзи. Тужно је констатовала да није заслужила казну коју јој је доделио њен град, њено позориште, "једино које сам сматрала својим".

- Никада се нећу одрећи својих београдских пријатеља као неке моје колеге, као што се нећу одрећи ни својих загребачких пријатеља, чак ни онда када се они одричу мене - говорила је Мира Фурлан тог лета 2002. на Брионима, које јој је донело неописиву срећу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)