ПОЧЕЛО "ОНЛАЈН" ИЗДАЊЕ КУСТЕНДОРФА: КУСТУРИЦА - Све личи на глобалну припрему - за лошу будућност (ФОТО, ВИДЕО)

Н. Јанковић

22. 01. 2021. у 20:07

ПОЧЕЛО ОНЛАЈН ИЗДАЊЕ КУСТЕНДОРФА:  КУСТУРИЦА - Све личи на глобалну припрему - за лошу будућност (ФОТО, ВИДЕО)

Фото: Кустендорф

ЧЕТРНАЕСТИ Међународни филмски фестивал Кустендорф, који се ове године због здравствене ситуације у свету одржава у онлајн формату, отворен је посредством платформе kustendorf.online.

 Гледаоцима су се обратили Емир Кустурица, чланови жирија и министарка културе и информисања Маја Гојковић, уз најаву фестивалског програма уприличеног по мери највећих заљубљеника у седму уметност, у ванредним околностима.

- "Кустендорф" обнавља и оживљава идеју да је филм већи од живота. Већи је, јер нам даје могућност да успоставимо паралелу између егзистенцијалног, политичког, историјског, митског. То је паралела између свих позиција које је човечанство могло имати у прошлости и које ће имати у будућности - рекао је Кустурица током отварања "Кустендорфа" - Сада се чини да смо лансирани на другу планету. Наш разговор карактерише немогућност да смо на истом месту у исто време. Онај песимистички део мог бића ми сугерише да ће ово стање постати део наше будућности. Нападнут је здрав разум. То је онај здрав разум који као људи гајимо гледајући филмове заједно, а који обнављамо, стварајући уметност.

Публика је видела и разговор Емира Кустурице са члановим међународног жирија, са награђиваном италијанском редитељком Aличе Рорвахер, глумцем Микијем Манојловићем, дизајнером звука из Француске Бруном Таријером и директором фотографије Мишелом Аматјеом.

 

- Људи губе могућност интеракције са другом особом, а добијају заузврат обиље техничких могућности - рекла је Аличе Рорвахер.

За глумца Микија Манојловића нове околности су "нова усамљеност". Мишел Аматје глобално стање сматра "губитком слободе".

Остаје нада да ће млади људи имати снаге да регенеришу маргинализовану идеју о заједништву.

- Ако је губитак слободе нечија намера, осећај је исти као уочи Великог рата. Све личи на добру припрему за лошу будућност. Остаје за сада нада да се она неће догодити - додао је Кустурица.

МАЈА ГОЈКОВИЋ: ДОГОДИНЕ У МОКРОЈ ГОРИ

- Ретки су догађаји који окупљају велика имена светске кинематографије, младе ауторе и заљубљенике у филм. Сваког јануара постајемо центар филмског света, уметност тада видимо у пуном замаху, без комерцијализације и сурових правила тржишта. "Кустендорф" тако подстиче таленте из региона и света, да оставе дубок траг у свету уметности, попут Кустурице, Михалкова, Депа...Они праве разлику између вечности и пролазности. - рекла је Маја Гојковић, министарка културе, отварајући фестивал путем видео поруке - Учесницима желим пуно успеха у овом формату фестивала. А догодине, у Мокрој Гори.

У оквиру отварања фестивала приказан је рођендански омаж глумици Феј Данавеј, као и документарни филм „Јунаци нашег времена“, Емира Кустурице.

У оквиру „Ретроспективе великана“, емитована је прва епизода серије „Била једном једна земља“ Емира Кустурице, реч је о телевизијској адаптацији култног филма "Подземље".

У оквиру такмичарског програма, првог дана фестивал приказано је пет кратких филмова, уз четири разговора Емира Кустурице са ауторима.

У наставку прве фестивалске вечери публика ће гледати филм Андреја Кончаловског "Драги другови". Снимљен 2020. године, филм из перспективе партијског активисте осликава ситуацију у СССР из 1962. године. Због поскупљења хране избио је штрајк радника у малом индустријском граду Новочеркаску. Побуна је угушена у крви, масакр је скривен од јавности. Знало се да би истина заувек променила погледе на свет милиона људи под комунистичким режимом.

Српску премијеру филма чувеног редитеља пратиће разговор Емира Кустурице и Кончаловског.

Прво, а учесници фестивала верују и једино онлајн издање фестивала, публика може да прати на платформи kustendorf.online.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)