ДРАГА МИРИЦЕ, ЕВО ТИ ОПЕТ ПИШЕМ ПОКАЈНИЧКО ПИСМО: Овако је Мира говорила о односу са мајком - "Сукоби су почели када сам пробушила уши"

Новости онлајн

22. 01. 2021. у 10:30

ДРАГА МИРИЦЕ, ЕВО ТИ ОПЕТ ПИШЕМ ПОКАЈНИЧКО ПИСМО: Овако је Мира говорила о односу са мајком - Сукоби су почели када сам пробушила уши

Фото: Притсцреен/Јутјуб/ YU 0 Laki Jugoslovenski partizani

ГЛУМИЦА Мира Фурлан преминула је у 66. години, а вест је објављена на њеном званичном налогу на Твитеру.

Мира Фурлан глумила је у бројним култним југословенским филмовима, да би деведесетих каријеру наставила у Америци. "Варајети" преноси да је Мира Фурлан преминула у среду, а аутор серије "Вавилон 5" Мајкл Стражински је на друштвеним мрежама објавио да је њено здравље дуже време у лошем стању, али и да су се надали да ће се опоравити.

Мира Фурлан се у хрватску вратила 2002. године, када је глумила главну улогу у представи коју је режирао Раде Шербеџија. По повратку на просторе бивше Југославије, Мира Фурлан је глумила и у српским филмовима и серијама, а највише се истичу улоге у филму "Турнеја" и ТВ серији "Вратиће се роде". Поред тога, својевремено је поводом премијере "Јесење сонате" Ингмара Бергмана у Ријеци, Мира која је тада тумачила улогу Шарлоте гостовала је у разговору “О мајкама и кћерима с Миром Фурлан” и проговорила о комплексном односу који је имала са мајком.

- Биле смо блиске, али смо се и свађале - рекла је тада Мира, додавши да ју је увек занимала како прича њене мајке, тако и прича целе њене породице, јер у њој су испреплетани сви наши етнички сукоби, сва политичка становишта и сви углови гледања.

Фото: Н. Фифић

- Моја мама је била напуштена од своје мајке тако да је одрасла као сироче и одгајана је по туђим породицама. Спасила ју је професорка у гимназији, жена која је временом постала моја ‘бака’. Занимљиво је да је притом мајка обожавала свог оца мада нису заједно живели и препустио ју је другима. О томе са њом није могло да се разговара, због чега до данас жалим. Њен отац, а мој прави деда, био је специфична особа, салонски социјалиста и добротвор који је између два светска рата путовао по Европи и помагао многима, а своју ћерку је оставио да је одгајају непознате породице. Завршио је трагично, тако што је на почетку Другог светског рата убијен у немачком логору.

О свом оцу Мира је приликом тог разговора рекла да је био ексцентрична и занимљива особа, али да је у породици био "други", додајући и да му није било лако у ситуацији у којој доминирају жене, будући да је живео са три жене.

- Ми нисмо били класична породица, већ четворо различитих људи који живе заједно. Ја нисам могла да бирам породицу, али имала сам срећу са својом - додала је глумица.

ПРОБЛЕМАТИЧАН ОДНОС СА МАЈКОМ

- Моја мама је била врло музикална и љубитељка позоришта, интелектуална особа, широко образована јер је завршила француски и југославистику. Радила је у дечјој библиотеци као библиотекарка, а занимљиво је да је измислила нови начин каталогизације књига због чега су је често позивали широм Европе. Представљала је своју каталогизацију у Копенхагену, Келну, Франкфурту и уопште често је путовала по Европи.

Фото: А. Станковић

Однос између маме и ћерке постао је напет када се “девојчица Мира почела китити”, а мајка је била згранута и шокирана када је Мира - пробушила уши. Приговорила јој је, присећа се глумица, да није смела да се "спусти на тај ниво".

- Та врста неспоразума водила је до сталних драма, сукоба и мирења, што је сигурно утицало и на мој избор професије. Мама, која је целог живота тражила љубав, и ја стално смо се вртеле у емоционалним круговима, при чему се она обично осећала кривом и извињавала. Била је неумерена у својој љубави према мени па би ми након свађа писала покајничка писма.

ПИСМО МАЈКЕ

На крају је Мира Фурлан у емотивном врхунцу те вечери ријечкој публици прочитала једно мајчино писмо које је сачувала.

- Драга Мирице, ево ти опет пишем покајничко писмо - почела је да чита глумица на рубу суза речи мајке која се разболела и умрла када је Мира имала 16 година. Из писма у којем ћерку назива и “мали Мирек” сазнајемо да мајка жали што се “дохватила грубих речи” и бацила их у смеру ћерке, али то правда својим иритантним импулсом доброг ученика, штребера, “одликашком појавом”.

- Све чиним најбоље што могу, али очекујем похвалу - појашњава у писму мајка ћерки с којом се по свему судећи раније посвађала због неке куповине.

- Моја мајка никад није имала маску, ми смо биле два људска бића - закључила је своја сећања на мајку видно потресена глумица, додајући да је у односу мајке и ћерке важно “право на погрешну реч" јер “не можеш имати однос ако стално ходаш по јајима”.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)