САН МИ ЈЕ ДА УГОСТИМО ЕНТОНИЈА ХОПКИНСА: Јаник Бисон, јунак популарне крими серије "Детектив Мурдок", о новој сезони

НИКОЛА ДРАЖОВИЋ

16. 01. 2021. у 15:46

САН МИ ЈЕ ДА УГОСТИМО ЕНТОНИЈА ХОПКИНСА: Јаник Бисон, јунак популарне крими серије Детектив Мурдок, о новој сезони

Фото Вијасат

ЗА атрактивним канадским глумцем Јаником Бисоном, представнице лепшег пола са свих меридијана уздишу већ скоро деценију и по. Тачније, од 2008. године, када је први пут обукао по мери скројено одело викторијанског џентлмена савршених манира, незасите радозналости и бритког ума - инспектора Мурдока.

На домаћим малим екранима, Бисона смо у роли која му је обележила каријеру гледали током девет узбудљивих циклуса, а у десетом, од 4. јануара, радним данима у 20.15, премијерно га гледамо на каналу Епик драма.

У ком правцу нас води 10. круг Мурдокових авантура - сазнаћемо у ексклузивном разговору за "ТВ новости" са звездом серије, Јаником Бисоном.

- Како и доликује нашем серијалу, стартовали смо са убиством. Од напрезања малих сивих ћелија се никада нећемо уморити. А овог пута имали смо и додатну посластицу за љубитеље "Мурдока", будући да нам је специјална гошћа у прве две епизоде била британска глумица Саманта Бонд, која је глумила чувену госпођицу Манипени у четири филма о Џејмсу Бонду. И то у онима у којима је агента 007 играо Пирс Броснан. Такође, гледали смо је и у "Даунтаунској опати". Заиста је била велика част делити кадар са таквом звездом - открива, на почетку разговора за "ТВ новости", Бисон, додајући да га је одушевило што глумици није био проблем да напусти Велику Британију, и да се на неколико месеци због серије пресели у Канаду.

- Звучаће смешно, али цела моја породица је обожава. Морао сам да прокријумчарим ћерку на сет како би се упознала са њом - признао је глумац.

* У "Мурдоку" смо гледали и Самантиног колегу из "Опатије", глумца Брендана Којла, а у једној од епизода појавио се и јунак култних "Звезданих стаза", Вилијам Шатнер, коме је припала рола америчког писца Марка Твена. Постоји ли још нека звезда коју бисте радо угостили?

- Постоји симпатична прича о томе како је Вилијам Шатнер пристао да сними епизоду у "Мурдоку". Наиме, од прве сезоне ова серија постала је велики хит, и имали смо много глумаца који су сами желели да се појаве, али и оних које смо ми позвали. Једног дана, читајући новине, наишао сам на интервју са Шетнером. Новинар га је упитао, с обзиром на то да је он један од најпознатијих канадских глумаца, како је могуће да се још није појавио у најпопуларнијој канадској серији. Он је одговорио кратко: "Па, зато што ми то још нико није понудио". Истог тренутка сам га нашао на Фејсбуку, будући да, веровали или не, колеге зовем да гостују у серији најчешће преко друштвених мрежа, и он је без имало двоумљења одмах пристао. А када је реч о неким, за сада неоствареним, сновима, један од највећих је да у "Мурдоку" видимо сер Ентонија Хопкинса. То би било феноменално. Непрекидно размишљам о томе коју бих му улогу дао.

* Прошла сезона била је прилично стресна за вашу супругу у серији, докторку Џулију Огден. Како се њена прича наставља у овом циклусу?

- Ма, није то ништа страшно за нашу Џули. Смрт је њена свакодневица (смех). Очекујем да ће, као после незгодног пада, брзо устати, отрести прашину са хаљине и кренути у обрачун са новим мистериозним убиством. Истина, Ева Пирс, која ју је упуцала у претходној сезони, а која је опсесивно заљубљена у Мурдока, задала јој је снажан ударац. Али, то вам је судбина кад сте удати за најпожељнијег инспектора у Торонту (смех). Добро се бори она.

Фото Вијасат

* Захваљујући серијама и филмовима из епохе, у прилици смо да много научимо о вашој историји. У актуелном циклусу видећемо Торонто из 1904. године. Који је био најупечатљивији тренутак ове сезоне за вас?

- Мени је веома занимљиво то што ћемо гледаоцима дочарати велики пожар који је те године задесио Торонто, и уништио највећи део града. Пожар је, наравно, само параван за убиство које Мурдок истражује у тим епизодама, али било је веома изазовно дочарати кадрове те несреће. У снимање је било укључено много статиста. Глумци су пузали кроз срушене и запаљене грађевине. Доживели смо из прве руке сав ужас који су тада проживели и грађани Торонта. На мене је најснажнији утисак оставио осећај клаустрофобије док си заробљен између запаљених зидова, срушених греда са таванице, приљубљен уз под. Хорор који не бих пожелео никоме.

* Шта је најзанимљивије што сте сазнали током овог путовања на почетак 20. века?

- Можда то да су људи чак и тада размишљали о освајању свемира, путовању на Марс и о томе да их на послу замене роботи. Велики део тих маштања данас је стварност. Размишљајући о том времену, схватио сам да они који га романтизују, много греше. Они нису свесни да су тада асфалт и добре ципеле били права реткост. Углавном се ходало у обући ужасног квалитета, по блату до колена. Такође, хигијена је била привилегија елита, а већина радника за храну је морала да преживи праву тортуру равну бичевању. Дакле, сви ви романтици, будите захвални на вашим брендираним "комадима", ресторанима брзе хране и анатомским улошцима. У 1904. не бисте "спојили" недељу дана (смех).

ЏЕНТЛМЕН У МУРДОКОВОМ ОДЕЛУ

* МНОГЕ даме мисле да сте у Мурдоковом оделу неодољиви. Можда и није све тако лоше било у то време, као што сте нам описали?

- Оно у чему се могу сложити са вама јесте то да вам те уске панталоне и струкиран сако држање тела доводе до савршенства. Неки би рекли "савршен став", а ја бих то окарактерисао са "ако мало јаче удахнеш, или се брже окренеш - све пуца" (смех). Зато и јесу, вероватно, сви из тог времена изгледали тако отмено. Мада, морам признати, волим себе у Мурдоковом оделу, јер делујем много млађе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)