ШЕШИР МИ ЈЕ ПОМОГАО ДА УЂЕМ У УЛОГУ: Глин Турман, Доктор Сенатор у четвртом циклусу серије "Фарго"

БОЈАНА ЈОВАНОВИЋ

16. 01. 2021. у 10:38

ШЕШИР МИ ЈЕ ПОМОГАО ДА УЂЕМ У УЛОГУ: Глин Турман, Доктор Сенатор у четвртом циклусу серије Фарго

Фото AMC

ДОК сваког понедељка у 22.45, на програму AMC, уживамо у најновијој, четвртој сезони крими серије "Фарго", инспирисане истоименим, Оскаром награђеним филмом браће Коен из 1996. (Џоел и Итан су у улози продуцената сва четири циклуса, а филмски материјал у серијал адаптирао је Ноа Хоули, знан нам по серијалима "Легион" и "Кости"), не можемо а да не приметимо нов лик, Доктора Сенатора, ког тумачи Глин Турман (74).

Некадашњи муж Арете Френклин, још 1968. прославио се улогом Луа Мајлса у планетарно, а у нашој земљи још додатно невероватно популарном серијалу "Градић Пејтон". До данас је одиграо чак 161. ролу, а уз то режирао и продуцирао шест наслова. У серији "Фарго" он је адвокат, саветник породице Кенон, ком је необично име Доктор Сенатор дала мајка, звана Мадам.

- На тај начин она је желела да буде сигурна да ће њеног сина ословљавати са поштовањем. Са намером га је назвала доктор и сенатор - објашњава нам Турман, у ексклузивном интервјуу за наш лист.

* Да ли сте одгледали све претходне епизоде серијала када сте добили улогу?

- Наравно да јесам, "бинџовао" сам их све. Свака од њих је одлична, па не могу да одаберем омиљену. Радња, из епизоде у епизоду, постаје још луђа и ексцентричнија, баш као што и очекујете од браће Коена и Ноеа Хоулија.

* Како сте се припремали за улогу и шта вам је представљало највећи изазов приликом тога?

- Нисам имао проблема са одигравањем улоге од како сам открио шешир - чим бих га ставио на главу, био бих спреман да се појавим у кадру. Говорио бих себи: "Сада знам овог момка". Први пут када сам се обукао у костим и видео одраз свог лика у огледалу, видео сам мог оца. Он је носио веома сличан шешир и живео у Чикагу педесетих година прошлог века. У најмању руку, био је веома занимљив човек. Зато сам брзо схватио какав је мој јунак у серији. Раних 50-их и 60-их година, као тинејџер, "мотао" сам се по Чикагу. Инспирацију за улогу потражио сам, исто као и Крис Рок, у својој породици.

* Шта бисте волели да публика "понесе" из овог циклуса серије?

- Оно што "Фарго" увек поручује је да се људи могу наћи у најчуднијим невољама. Обични људи, које свакодневно срећемо, сасвим изненада западну у невољу за коју нису очекивали да ће им се догодити икада у животу. Такође, видимо да последице једне одлуке могу довести до бројних различитих исхода.

* Каква је била атмосфера на снимању?

- Забавна, јер не можете да одолите да се не смејете када је у близини Крис Рок - његови и најозбиљнији коментари толико су духовити да "пуцате" од смеха. Он размишља о ситуацијама и види их онаквима какве заиста и јесу и уме другима да укаже на њих. Онда затекнете себе како се смејете истини из ситуације коју он објашњава. Продуценти су окупили дивну глумачку екипу, што се види у сваком сегменту серије. Све је фантастично, од дизајна до осветљења. Увек сам забринут како ћу бити осветљен, с обзиром на то да сам Афроамериканац. Понекада су директори фотографије свесни тога да би требало другачије да нас осветле, а некада нису. У овом случају, са тако бројном црначком глумачком поставом, наша лица одлично су била осветљена и врло уочљива. Директори фотографије велику пажњу посветили су томе и њихова је заслуга што изгледамо добро на екрану.

ПРОБЛЕМИ ЕМИГРАНАТА

* ШТА мислите да је порука ове сезоне серије?

- Оно што наставља да избија на површину је питање "Шта је Американац? Шта је све потребно да би неко то постао?". Обрађено је много проблема које емигранти имају, уз прегршт предивних реплика које прате тај наратив. Једна од омиљених реченица мог лика је када каже Италијанима који су тек стигли и већ преузели контролу: "Тек сте дошли овде, али ми смо били ту од пре, као што су ветар и прљавштина". То је потврда онога шта свака група очекује и шта жели да жртвује да би добила своје парче америчког сна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)