У СЛАВУ ЈОВАНА ДУЧИЋА: САНУ обележава годину великог песника, дипломате, задужбинара

Д.Б.М.

10. 01. 2021. у 11:01

У СЛАВУ ЈОВАНА ДУЧИЋА: САНУ обележава годину великог песника, дипломате, задужбинара

Фото: Архива ВН

СРПСКА академија наука и уметности у 2021. обележава годину академика Јована Дучића (1874 –1943), песника и књижевника, правника и дипломате.

Својом поезијом, али и есејима и путописима, Дучић се сврстао у сам врх српске књижевности. Један је од највећих лиричара и најважнијих песника српског модернизма. Непрекидно је, током година, усавршавао свој уметнички израз. Покренуо је више књижевних часописа, а бавио се  и књижевном критиком, истакнуто је у саопштењу САНУ.

Школује се у Требињу, Мостару и Сарајеву, а у Сомбору завршава тада чувену учитељску школу, па студије права на Филозофско-социолошком факултету у Женеви. Био је, такође, истакнути дипломата и први амбасадор у историји југословенске дипломатије. Дипломатска каријера водила га је у девет држава. Његово последње постављење било је у Мадриду, одакле 1941. одлази у Сједињене Америчке Државе. Наредне две године водио је организацију српске дијаспоре „Српска народна одбрана”. Поред књижевних и дипломатских домета, Јован Дучић је много учинио за нашу земљу и као задужбинар, наведено је у објави САНУ.

Преминуо је 7. априла, 1943. године у Герију, малом граду у Индијани, а његови земни остаци су, по жељи песника, премештени 2000. у Требиње. Речи историчара уметности Милана Кашанина најбоље сажимају Дучићев живот: „Јован Дучић је, као човек, поцрпао из живота све, као што је, као писац, поцрпао све из речи. Није се могао паметније утрошити један живот, ни боље искористити један таленат. Ништа није пропустио, нити упропастио. Са оним што је носио у себи, више се није могло дати него што је он дао.“

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)