МАЈСТОР ПОРТРЕТА: Поставка поводом годишњице галерије Николе Коке Јанковића

М. А. К.

12. 12. 2020. у 08:10

МАЈСТОР ПОРТРЕТА: Поставка поводом годишњице галерије Николе Коке Јанковића

Фото Легат Николе Јанковића

ПРВУ годишњицу рада Галерије Николе Коке Јанковића, основанe у оквиру крагујевачког Народног музеја, а у којој је од ове године смештен и центар Српске академије наука и уметности у овом граду, обележиће несвакидашњa "изложбa на отвореном".

Од данас, па све до 12 марта, у стакленом анексу Галерије биће представљена репрезентативна поставка скулптура "Академици у делима Николе Јанковића", чији је аутор Катарина Бабић, виши кустос - историчар уметности.

Један од најзначајнијих представника реалистичког приступа у југословенској скулптури после 1950. године, оставио је дела родном граду, а она су свој нови живот, пре годину дана, отпочела у за њих специјално изграђеном архитектонском здању.

- Током седам деценија дугог уметниковог стваралачког века његова експресија кретала се од миметичког, преко аналитичко-синтетичког до модерног израза који су се међусобно преплитали најчешће без јасних граница - истиче се у најави поставке.

- Према многим оценама, Јанковић важи за једног од највећих портретиста 20. века.

УЖИВО И НА ИНТЕРНЕТУ

САДРЖАЈ изложбе биће доступaн уживо у Галерији, али и на званичном интернет сајту и друштвеним мрежама ове институције. О поставци ће говорити вајар Здравко Јоксимовић, професор Факултета ликовних уметности у Београду.

Овом приликом биће изложено десет скулптура из збирке Легата Николе Коке Јанковића, од којих ће нека од најзначајнијих остварења бити први пут пред публиком, попут портрета Бранислава Нушића, Владе Величковића, Михаила Валтровића, Тихомира Остојића, Јована Цвијића и Милутина Миланковића:

- Ови портрети крећу се у широком спектру од сензуалних до десензибилизованих и геометризованих плоха, од превише углачаних до експресивних површина, све у циљу приказивања природе модела и њихових емотивних стања - поручују из Галерије Николе Коке Јанковића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)