ГРУПА ТНТ И АНТИСЕПТИК: Изложба Алан Форд трчи почасни круг у музеју Југославије

М. КРАЉ

02. 12. 2020. у 08:55

ГРУПА ТНТ И АНТИСЕПТИК: Изложба Алан Форд трчи почасни круг у музеју Југославије

Фото Ђ. Томић

АЛАН Форд је увек са нама! Овај стрип је пре пола века прорекао много тога, па су међу непријатељима групе ТНТ, која се борила против криминалаца, били и господин Трамб, богаташ који жели да завлада светом, као и Антисептик, који хоће да потрује свет, како би сви около ишли са маскама.

Ово запажање изнео је јуче Рок Главан, директор Института за образовање и културу из Љубљане, аутор изложбе "Алан Форд трчи почасни круг". Поставка са 152 оригиналне табле из раног периода стрипа италијанског ауторског двојца Магнус-Бункер и три насловна цртежа Паола Пифарерија, представља финале обележавања дана Музеја Југославије, а од вечерас ће се наћи под публиком у Музеју "25. мај". Према речима директорке Неде Кнежевић, овогодишња прослава прилагођена је условима пандемије ковида 19, а организовање изложбе, која је била прошле године хит у Народној галерији у Љубљани, представља својеврстан подвиг.

Потези оловком и тушем

Стрип је, како је рекао аутор поставке, која укључује и реплику столице Броја Један, престао да излази већ 1975, јер се Магнус уморио од темпа којим се радило:

- Овај двојац производио је сваке недеље стрип на 120 страница, са 240 цртежа, а свака табла је ручно цртана оловком, па потом је превучена тушем. Првих 15 стрипова Магнус је све радио сам, а онда су нашли људе који су радили тушем - закључио је Главан.

На таблама у Музеју Југославије, управо могу да се виде Магнусови потези оловком и тушем и то до 31. јануара.

Стручни сарадник на овој изложби Лазар Џамић, иначе аутор књиге "Цвећарница у Кући цвећа", подсетио је да је "Алан Форд" својеврстан југословенски феномен, јер је овде био популарнији него у Италији, где је настао. Према његовим речима, поставка прати развој и мене кроз које је стрип пролазио, што се може уочити и у томе како је нос Боба Рока с временом растао (овај лик је, иначе, Магнусова аутокарикатура).

- Раних шездесетих година први пут се појавио научнофантастични стрип под именом "Алан Форд", али није имао ништа заједничко са оним који познајемо - открио је јуче Рок Главан.

- У време ере "црног стрипа" у Италији, 1964. у издавачку кућу у којој је радио Макс Бункер дошао је Роберто Равиола Магнус, врсни цртач, па се овај двојац прво опробао у том жанру, да би 1967. направили први сценарио за "Алана Форда", који је без великог успеха објављен 1969. Први већи тираж, од 100.000 примерака, међутим, постижу у августу 1971. са епизодом у којој се појављује Супер Хик, пљачкаш који отима од сиромашних да би дао богатима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Amarcord

02.12.2020. 09:38

Неправедно је да се не помене и Ненад Брикси, феноменални хумориста и преводилац који је допринео да "југословенска верзија" овог стрипа буде боља од оригиналне!