ЖИРИ ЈЕДНОГЛАСНО ДОНЕО ОДЛУКУ: Награда "Небојша Деветак" додељена Ивану Лаловићу

В.К.

01. 12. 2020. у 21:05

ЖИРИ ЈЕДНОГЛАСНО ДОНЕО ОДЛУКУ: Награда Небојша Деветак додељена Ивану Лаловићу

Фото: В.К.

НАГРАДУ "Небојша Деветак" за најбољи прилог објављен у часопису "Траг" за 2019. годину добио је песник из Београда Иван Лаловић, саопштено је из Народне библиотеке "Данило Киш".

Жири у саставу: проф. др Саша Радојчић, (председник), Ђорђо Сладоје и Бранислав Зубовић, на седници одржаној 1. децембра једногласно је донео одлуку да награду 'Небојша Деветак' додели Ивану Лаловићу, песнику из Београда, за најбољи циклус песама објављен у 60. броју часописа 'Траг'. Награда која подразумева плакету и новчани износ од 50.000 динара, биће додељена на Дан библиотеке 'Данило Киш', 22. фебруара 2021. године", наводи се у саопштењу.

Његови племеници у Црној Гори радују се овом великом Ивановом успеху, посебно у никшићком крају, где са нестрпљењем чекају његов долазак и промоцију награђеног дела.

- Поезија Ивана Лаловића поседује један квалитет којим се издваја и прекорачује данашње песничке стандарде – она је изузетно комуникативна, она допушта читаоцу да прати њен смисао, не постављајући му замке нити вештачке препреке. Песник је овај квалитет својевремено потврдио читањем својих стихова у једном затвору! При томе, читљивост и отвореност значења Лаловићеве песме нису плаћене поједностављивањем захтева на обликовном или симболичком плану. У награђеним песмама, гипки слободни стих носи комплексне, социјално осетљиве представе, као у песми која полази од примећене капи крви на плочнику, а способан је и за највише узлете, као у антологијској песми Лестве, која иронијски третира вечну човекову жељу за самоусавршавањем, наводи се у саопштењу жирија.

Иван Лаловић је рођен 1975. године у Београду. Дипломирао и завршио постдипломске студије на београдском Правном факултету. Објавио је тринаест збирки поезије. За своје стваралаштво добио је следеће награде: "Стражилово", "Раваничанин", "Српско перо", "Златни Орфеј", "Печат вароши сремскокарловачке", "Ђурин шешир"....

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)