НИШТА ОД КАФИЋА, АЛИ СТИЖЕ "ЉУБАВ": Реаговало Министарство културе на догађања у Музеју савремене уметности

В. Н.

03. 11. 2020. у 10:55

ВЕЋ у првој недељи мандата Маја Гојковић нашла се пред изазовом: најава отварања кафића у Музеју савремене уметности, због чега је в. д. директора Виктор Киш наложио уклањање рада "Топлина" Зорана Тодоровића са поставке "Рефлексије нашег времена".

НИШТА ОД КАФИЋА, АЛИ СТИЖЕ ЉУБАВ: Реаговало Министарство културе на догађања у Музеју савремене уметности

СКЛОЊЕНО: "Топлина" Зорана Тодоровића у МСУ / Фото Фејсбук / Зоран Тодоровић

Поводом ове информације која је изазвала бурне јавне реакције, нова министарка културе и информисања позвала је Завод за заштиту споменика културе Града Београда да утврди тачно стање на терену.

Утврђено је, како се наводи у јучерашњем саопштењу МКИ, да се "спорни радови изводе без утврђених услова за преузимање мера техничке заштите и сагласности за пројекат и документацију Завода", односно да је са становишта заштите неопходно вратити стаклене панеле и остале измештене елементе у првобитно стање. Тиме би се вратила намена изложбеног простора како је то дефинисано пројектом реконструкције МСУ.

Наводећи да је здање на Ушћу једно од најзначајнијих остварења домаће архитектуре и прва наменски грађена музејска зграда у Београду, у МКИ истичу да су дужни, у сарадњи са осталим иституцијама, да воде рачуна и штите културна добра - споменике културе, што је Маја Гојковић и учинила у овом случају. Тако је београдски завод дао МСУ рок од седам дана да измештено врати у првобитно стање.

Редуковане "Рефлексије"

ПРЕДВИЂЕНО је да "Љубав" у МСУ траје четири месеца, до марта 2021, а биће постављена на петом нивоу зграде. У осталим деловима МСУ и даље ће бити изложени радови са изложбе "Рефлексије нашег времена", али у редукованом издању.

- Готје није бренд, него идеја једнакости, идеја подршке, идеја разноликости и толеранције, а ако ико треба да промовише толеранцију у друштву то су уметници - истиче Киш у саопштењу МСУ, додајући да се висока мода, као врхунсака савремена уметност приказује и у њујоршком "Метрополитену", париском Лувру, лондонском Музеју "Викторија и Алберт".

Одмах је уследило и саопштење из МСУ, у коме в. д. директора Виктор Киш обавештава јавност како ће стаклена преграда бити враћена у првобитно стање, додајући да је руководство Музеја током прошле недеље обавило усмену консултацију са Заводом и да им је речено да за природу овакве промене ентеријера није потребно мишљење Завода. Наводи, да су и поред тога послали "и писмени захтев за издавање мишљења у вези са премештањем стакла с једне на другу позицију":

- Званичан одговор надлежне институције добили смо тек након што смо о истом обавештени из Саопштења за медије Министарства културе и информисања, које је апеловало на Завод за заштиту споменика културе да утврди тачно стање на терену - истакао је Киш.

Када је у питању изложба француског модног креатора Жан-Пола Готјеа - "Љубав је љубав: радост венчања", паралелно догађање у овој установи, које је и пре званичне најаве изазвало контроверзе, из музеја су јуче обзнанили да ће поставка, уз светску премијеру осам венчаница познатог дизајнера, бити отворена 21. новембра. Целокупну изложбу чини 38 венчаница високе моде креираних у периоду од 1990. до 2020. Настала је као финале пројекта "Модни свет Жан-Пола Готјеа: од тротоара до модне писте". Одржана је у 12 градова света и привукла је више од два милиона посетилаца, поручују из МСУ.

Изложба се, како наглашавају, реализује уз великодушну подршку спонзора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)