МУЗЕЈУ ГРАДА И ВОЈНОЈ ШТАМПАРИЈИ СЛЕДИ СЕЛИДБА: После добијања грађевинске дозволе, припремају се тендери за обнову зграде у Ресавској 40Б

М. КРАЉ

02. 11. 2020. у 11:40

ПРОШЛЕ недеље, осам година откако је на конкурсу изабран пројекат према коме ће бити обновљено здање у Ресавској 40б, стигла је грађевинска дозвола, па овај велики посао за нашу културу, после кога ће Музеј града Београда, први пут у његовој 117 година дугој историји, добити јединствен кров за своје богате збирке, може да отпочне.

МУЗЕЈУ ГРАДА  И ВОЈНОЈ ШТАМПАРИЈИ  СЛЕДИ СЕЛИДБА: После добијања грађевинске дозволе, припремају се тендери за обнову зграде у Ресавској 40Б

Фото БЕОИНФО

Зграду некадашње Војне академије, сазидану 1899. према пројекту архитекте Димитрија Т. Лека, музеј је добио на основу уговора између Министарства одбране и Града Београда.

- Тим уговором из 2006, зграда је конвертована са републичке на градску имовину, а на старање и употребу је добио Музеј града Београда - објашњава, за "Новости" директорка Јелена Медаковић, додајући да, иако донедавно није било услова за њено привођење намени, никада није постојала дилема о томе коме припада.

За победничко решење са конкурса за реконструкцију - рад Архитектонског бироа БОРОВИА д.о.о. из Београда, чији су аутори Јелена Ивановић Војводић, Горан Војводић и Јована

Грујевска, грађевинска дозвола стигла је после неких измена и допуна, каже саговорница:

- Тренутно смо у завршној фази израде документације за тендер. Тај део послова иде преко секретаријата за инвестиције, са којим радимо свакодневно, у улози консултаната. Пред нама је да зграду у потпуности технички, технолошки, микроклиматски оспособимо за најзахтевније поставке у будућности.

Оронуло Унутрашњост здања у Ресавској 40б,Фото М. Лабудовић

До марта могао да буде познат извођач, а самим тим и завршене припреме градилишта, што подразумева комплетно исељење зграде. У њој се, међутим, непрекидно од 2006. године до данас, налази и Војна штампарија.

- Штампарија је остала у згради због немогућности лаког пресељења и због тога што Војска за њу мора да се определи неки други простор - наставља Јелена Медаковић. - Ми до сада штампарију нисмо притискали, али су се стекли услови и више нема недоумица. Војска је обавештена о добијању грађевинске дозволе, зато не видимо никакве спорне моменте, осим што је подједнако обиман посао и пред штамаријом и пред нама. Предстоји нам селидба у веома кратком року. Музеј из зграде у Ресавској мора да изнесе све из својих издавачких депоа.

ЗДАЊЕ КОЈЕ ФАСЦИНИРА

КАКО би очувао непрекидну излагачку делатонст, музеј је у последњих годину и по, у згради у Ресавској, готово на недељној основи санирао неке од кварова, открива директорка:

- Само здање фасцинира волуменом, текстуром, али и траговима времена који су постали готово сценографски део поставки које се ту одржавају. Међу савременим уметницима, чак и у оваквом стању, простор је веома пожељан. Готово свакодневно нам стижу упити за његово коришћење. Трудили смо се да ту буде нешто од музејских изложби, али пре свега смо га уступали ствараоцима чије поетике у дашњем тренутку завређује пажњу.

Будућност Пројекат реконструисаног музеја, Фото БЕОИНФО

Прошле године, у згради у Ресавској, Министарство одбране организовало је изложбу "Одбрана 78" поводом 20 година од НАТО агресије. Њено трајање је било продужено донедавно, а део поставке се још налази у згради.

- Та поставка је затворена и већ делимично скинута. Као музеј града Београда и ми смо дали свој допринос, јер нам је стало да годишњица завршетка бомбардовања, као краја пакла за цео наш народ, буде достојно обележена. Своје програмске активности смо, због ове поставке, у потпиности усмерили на наше друге објекте и на горњи спрат. У том смислу, могу да кажем да је то био заједнички пројекат који је сада окончан. Остало је да се и други делови те изложбе уклоне, што није лако, јер се ради о великим и тешким експонатима - закључује директорка Музеја града Београда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДАНАС ЈЕ ВАВЕДЕЊЕ, А ДУВА ЈАК ВЕТАР: Шта то значи по народном веровању