ИНТЕРВЈУ Милош Биковић: Мараш је српски Мајкл Корлеоне

Маја Јешић

18. 10. 2020. у 11:30

ЗОВУ га Новак Ђоковић српског глумишта. Успешан, популаран, обожаван, а предусретљив, уљудан и скроман.

ИНТЕРВЈУ Милош Биковић: Мараш је српски Мајкл Корлеоне

Фото Немања Мишчевић, архива

Ових дана пала је последња клапа филма "Јужни ветар 2 - Убрзање", који публика са нестрпљењем очекује. После филма, очекује се и серија и нико не сумња да ће, као и када је емитована серија "Јужни ветар", недељом улице бити пусте. Сви чекамо којим путем ће кренути Мараш, Баћа и Цар... О томе нам прича главни јунак приче која је пред вама - Милош Биковић.

Које су амбиције екипе која је створила "Јужни ветар 2"? Још један биоскопски хит, скретање пажње на метастазирани друштвени контекст у којем владају зло, избављење, или...?

- Амбиција ауторске и глумачке екипе је да пре свега направи један добар, узбудљив и динамичан филм. Скретање пажње на, како кажете, метастазиран друштвени контекст у којем влада зло је други, али не мање важан задатак. Прича о "Јужном ветру" није готова и верујем да ћемо, када ту сагу будемо завршили, моћи да донесемо суд о целокупном пројекту и поруци коју он шаље.

НЕ МОЖЕМО ДА САГЛЕДАМО СЕБЕ

МИЛОШЕ: "Јесте ли то још увек ви, онај исти ви, који је некада лебдео у пуном изобиљу осећаја, а рај вас је пратио на сваком кораку, и који је имао срце да би њиме у љубави обујмио читав свет", питао би вас Гете, а ми га злоупотребљавамо. Сада када сте велики, познати, успешни, јесте ли то још увек онај исти ви, широког срца, емпатичан, хуман и скроман?

- Не знам да ли сам ја још увек ја. Волео бих да јесам. Волео бих, да када будем подвукао црту, будем у могућности да тако нешто кажем за себе. Али мислим да човек не може у потпуности да сагледа себе и донесе такав суд док не стигне са оне стране реке.

о Коме је намењен "Јужни ветар 2"? Критичари кажу - генерацијама лишеним везаности за велики екран, која је драстично изменила гледалачке навике и која сву енергију, смисао, животну филозофију, систем вредности црпи на платформи IDJ Videos. Шта ви кажете?

- Не, није намењен само тим генерацијама. То се види кроз чињеницу да смо после скоро десет година вратили публику у биоскопе и имали више од милион гледалаца, и то када је у питању само први део филма. "Јужни ветар" није намењен ни само IDJ клинцима. Управо супротно. Намењен је свима, а пре свега онима који воле добар и узбудљив филм таквог жанра.

Зашто је Петар Мараш постао икона, идол тинејџера?

- Не бих рекао да је постао идол, пре можда нека врста култног јунака, јер се добро уклапа у неку архетипску представу о мангупу или лошем момку са ових простора. Он има могућност да постане култни лик који се памти, и који је симпатичан, иако је антихерој, неко попут филмских јунака као што су Тони Монтана, Тони Сопрано, Мајкл Корлеоне... Сви они су постали култни јунаци филмских остварења у којима су главни ликови, па тако и Петар Мараш.

Фото Немања Мишчевић, архива

Када размишљате о себи професионално, да ли осећате помаке ка глумачкој зрелости, или себе сагледавате на дугом путу уметничког усавршавања?

- Када о себи размишљам кроз призму професионалног, осећам помаке ка глумачкој зрелости. Ипак, сматрам да сам далеко од онога што би био неки мој професионални зенит или пуна снага. Сагледавам себе на једном дугом путу уметничког усавршавања, у том смислу што сматрам да имам и друге потенцијале, не само глумачке. Верујем да је преда мном још много простора за остваривање, али не и доказивање. Доказивање никада није била моја амбиција, јер се овим послом не бавим због туђег суда, иако је туђе мишљење за глумца саставни део његове професије и често уме да буде доста важно.

"НОВОСТИ" седам деценија у врху

- ИСКОРИСТИО бих ову прилику да "Вечерњим новостима" и вашим читаоцима честитам рођендански број. Велика је ствар бити више од седам деценија у врху медијског неба Србије и притом одолевати таблоидној естетици.

Неко ко вас добро познаје, ваш брат, Михаило Биковић, игуман Манастира Јовање, рекао је за вас да сте дубоко утемељени у правдољубљу. "Нова реалност" је синтагма којом смо бомбардовани ових дана, стварност се потпуно изменила. Непознате су нам многе околности као и узуси по којима функционише свет. Има ли наде за правду у ово доба новог "велтшмерца"?

- Правда, како је видимо и дожиљавамо, није нешто што ми, као људи ограничени у својој смртности, можемо да меримо и оцењујемо и будемо меродавни. Ми можемо само да имамо осећај за правду, али је и он често варљив. Не кажем да је немогућ, али је то, као уосталом и овај свет, увек у Божијим рукама.

Који пројекат очекује гледаоце после "Јужног ветра 2"?

- Засад могу да најавим само да је у питању пројекат који сам спремао у Русији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)