СРДАНУ ГОЛУБОВИЋУ ГРАН ПРИ: Жири 13. Интернационалног фестивала филмске режије у Лесковцу донео одлуку о наградама

И.Митић

29. 09. 2020. у 16:52

СРДАНУ ГОЛУБОВИЋУ ГРАН ПРИ:  Жири 13. Интернационалног фестивала филмске режије у Лесковцу донео одлуку о наградама

Фото И. Митић

ДРУГОПЛАСИРАНИ je „Сумрак у бечком хаустору“, а трећа награда за режију и оба глумачка признања припале су филму „Мој јутарњи осмех“

На 13. Лесковачком интернационалном фестивалу филмске режије(LIFFE) прва награда за режију „Живојин Жика Павловић“ припала је Срдану Голубовићу за филм „Отац“. Голубовићу је ово други Гран при на лесковачком фестивалу, а први је својевремено освојио режијом филма „Кругови“.

Жири фестивала је ове године другу награду доделио редитељу Младену Ђорђевићу за филм „Сумрак у бечком хаустору“, док је трећенаграђена режија филма Марка Ђорђевића „Мој јутарњи осмех„. Овај филм освојио је и обе глумачке награде. За најбољу женску улогу награђена је Ивана Вуковић, а награду за најбољу мушку ролу  жири је доделио Филипу Ђурићу.

Фото И. Митић

Према оцени жирија Срдан Голубовић је у филму „Отац“ прецизно осликао суровост нашег света. Како је наведено у образложењу награде, овај филм је интиман и друштвено освећен, болно реалистичан, а поетичан. Он проблематизује питање снаге појединца у данашњем тренутку.   

- Било нам је и лако и тешко. Лако смо дошле до три филма који би требало да буду награђени, а тешко до коначне одлуке о расподели награда. Фестивал је имао озбиљан такмичарски програм и сви редитељи заслужују заиста велике похвале. Моје задовољство је и то што су глумачке награде, поред других сјајних креација, отишле двојцу из филма „Мој јутарњу смех“, јер је тај глумачки приступ неки сасвим нови почетак за моју браншу – казала је глумица Ана Франић, председница жирија.

ЖИРИ ЈЕДНОГЛАСАН

Поред Ане Франић о наградама у главном програму фестивала  одлучивале су прошлогодишња победница, македонска редитељка, Миона Стругар Митевска као и њена колегеница Маја Милош. Она је такође, пре осам година са филмом „Клип“, тријумфовала на овој ревији најбољих филмова у региону. Све одлуке жири је донео једногласно.

Фото И. Митић

Такмичарски програм овогодишњег „LIFFE“ чинило је 12 филмова из свих земаља бивше Југославије од којих су два имала своју српску премијеру. То су босанскохерцеговачки филм „Концетриши се баба“, у режији Пјера Жалице, и остварење словеначке редитељке Катје Цоље „Игор и Роса“. Фестивал је, ван такмичарског програма, отворен филмом Дарка Бајића „Име народа“, а биће затворен вечерас  „Реалном причом“ Гордана Кичића и свечаном церемонијом доделе награда.

НЕЗАВИСНИ и СТУДЕНТСКИ ФИЛМ

 У новоуведеној категорији „Независни филм“ Гран при фестивала припао је словеначком филму „Орослан“ Матјажа Иванишина, а специјално признање додељено је Стефану Малешевићу за режију филма „Мамонга“. Награде „Радомир Баја Шарановић“ додељују се у категорији студентских филмова у којој је победио Ловра Мрђен режијом филма „Печат“. Друга награда припала је Алену Шимићу за филм „Б4“, док је трећенаграђена Нина Огњановић за филм „Плачу“.

- Стално напредујемо. Мало нас је омела корона да већ ове године кренемо даље. Планова за будућност је много. Намеравамо да уведемо неке новине, као што смо ове године увели независни филм. Обезбедили смо и завидан фонд за награде намењене студентском филму. Навијамо за те младе снаге које су будућност кинематографије целог региона – рекао је Дарко Бајић, уметнички директор лесковачког фестивала.

Публика је ове године, због короне, имала прилику да највећи број фестивалских дешавања прати и на онлајн платформи и да тамо, поред појединих филмова из такмичарског програма, погледа још 14 наслова сврстаних у две категорије: ретроспектива награђиваних филмова са претходних фестивала и независни филм. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)