ПОВРАТАК НА СТАЗУ ВЕЛИКАНА: Српски аутори на страницама престижног стрип магазина

Марина Мирковић

22. 09. 2020. у 18:26

ПОВРАТАК  НА СТАЗУ ВЕЛИКАНА: Српски аутори на страницама престижног стрип магазина

Фото: Printscreen

НА страницама 301. броја најпознатијег и најзначајнијег светског стрип магазина Heavy Metal се, први пут у 21. веку, нашао и један стрип српских аутора: The Ancient наших прекаљених аутора - сценаристе Марка Стојановића, цртача Милорада Вицановића Мазе и колористе Аљоше Томића.

- Велика је част, али и одговорност вратити српски стрип у овај јединствени фокус глобалне публике и показати читавом свету да на овим просторима настају дела и те како вредна његове пажње - каже Стојановић у име овог врсног ауторског тројца и додаје да се нада да се на наредни српски стрип неће чекати још двадесет година:

- Објавити у часопису о којем си само слушао, и то бајке, осамдесетих година у СФРЈ, то је за оног клинца који је непрестано шкрабао по свескама, не надајући се да ће било када било где нешто професионално објавити било нешто незамисливо. Нико не улази у биоскоп први пут очекујући да ће се једног дана наћи на великом платну с Робертом де Ниром или Мерил Стрип у истој сцени, па се тако ни ја нисам усуђивао да сањам да бих икада могао да објављујем раме уз раме са људима преко чијих сам стрипова учио да читам.

Иако је све наведено више него довољан разлог за задовољство, постоји још један, не само лични, додаје лесковачки сценариста:

- Наиме, док је српски стрип на изузетно добром гласу и имамо преко педесет аутора који су успели да се етаблирају у иностранству, објављујући за највеће француске, италијанске и америчке стрип издаваче, парадоксална је чињеница је ту нашу стрип колонију Heavy Metal баш у време највећег иностраног бума све те године некако успевао да мимоиђе - бар до овог тренутка. Зато ми је велика част што настављамо стазама домаћих великана девете уметности као што су Зоран Туцић, Рајко Милошевић Гера, Бојан Ковачевић, Зоран Стефановић и Бојан Реџић, чији су радови у прошлости красили стране овог магазина и после дводеценијске стрип паузе са својим колегама Мазом и Томићем поново браним боје домаћег стрипа на његовим страницама.

Ово је додатни разлог за задовољство домаћим стрипољупцима, поред вести да легендарни часопис управо од овог, септембарског, 301. броја, после пуне три и по деценије поново постаје месечник. Наиме, Heavy Metal, чији носећи материјал од настанка 1977. чине стрипови за зрелију публику из жанрова фантастике и хорора, од 1986. је од месечника прешао на ротацију између двомесечног и кварталног објављивања.

Француско издање Metal Hurlant које је инспирисало настанак америчког магазина, угашено је 1987, но Heavy Metal је опстао на тржишту и зацементирао своју репутацију водећег светског стрип часописа доносећи радове великана стрипа и илустрације са свих меридијана као што су Мебијус, Енки Билал, Х. Р. Гигер, Ричард Корбен, Мило Манара, Танино Либераторе...

Сем неоспорног статуса у деветој уметности, Heavy Metal је био инспирација за два истоимена дугометражна анимирана филма, од којих је први изузетно утицајно остварење у жанру научне фантастике.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)