ШКОЛАРЦИ ПИСАЛИ И ЦРТАЛИ СРЦЕМ: Више од хиљаду ових радова пристигло је на овогодишњи конкурс - тема била Љубав

Марина Мирковић

20. 09. 2020. у 10:40

ШКОЛАРЦИ ПИСАЛИ И ЦРТАЛИ СРЦЕМ: Више од хиљаду ових радова пристигло је на овогодишњи конкурс - тема била Љубав

Фото Н. Скендерија

ЉУБАВ - то најдрагоценије и најсуштинскије од свих осећања, као мотив и најлепша тема на свету, окупила је мноштво наших школараца расутих диљем планете, који су послали своје литерарне или ликовне радове на конкурс Удружења "Дани ћирилице Баваниште".

Песме, приче, минијатуре, илустрације народних умотворина, или калиграфски преписи песама или текстова о љубави, ћириличка слова - иницијали, те мноштво ручно израђених лутака у ношњама из родног краја бака малених учесника... Више од хиљаду ових радова пристигло је на овогодишњи конкурс, чија је тема била "Љубав", док је правила одржавања овога пута "прописала" пандемија.

- "Дани ћирилице", које је пре 19 година основао др Миодраг Матицки са Вером Секулић која манифестацију води, увек су до сада представљали догађај у коме учествује цело Баваниште, тамошња школа и КУД, те ковинска библиотека и Oпштина Ковин (спонзор Сабора), све то уз изложбу радова на београдском Сајму књига - прича Љиљана Симић, која је жирирала литерарне радове, уз Рајку Уљмански и Матицког, који је почетком јула изгубио битку са короном.

Фото Н. Скендерија

Овогодишњи зборник најбољих радова посвећен је Матицком, човеку који је представљао срце и душу ове лепе манифестације.

ЧУВАРИ СРПСТВА

СВИ основци из дијаспоре који су се, уз подршку и помоћ својих ментора, углавном наставника у допунским српским школама широм света, одазвали позиву и узели учешћа у конкурсу, добиће признање "Чувар српства", истиче Вера Секулић у поговору Зборнику дечјих радова "Дани ћирилице".

Тај велики и свеобухватни догађај, истински карневал који је окупљао малене чуваре ћирилице у Баваништу, традиционално се одвијао 23. маја, уочи славе светих Ћирила и Методија. Но, деветнаести Дечји сабор "Дани ћирилице" је сасвим изостао, а сва је прилика да ће изостати и Сајам књига у Београду а са њим и пратећа изложба. Ове године је, стицајем околности, све сведено на представљање зборника и ликовних радова у предворју Вукове задужбине, те представљање изложбене поставке (ауторке др Сузане Полић) на сајту задужбине www.vukova-zaduzbina.rs.

- Ипак, сва деца су писала срцем и са великом љубављу цртала о љубави, опомињући и подсећајући нас одрасле на оно на шта смо можда и заборавили, на културу породице - истиче Љиљана, иначе уредница Вуковог читалишта.

Разноврсно Дечји радови на манифестацији  "Дани ћирилице Баваниште", Фото Н. Скендерија

Прелепе лутке у ношњама крајева својих бака (онаквим како их замишљају унуци који одрастају у беломе свету), богато украшена ћириличка слова и маштовити цртежи, али и краснописом исписане речи о љубави - пристизале су авионом са свих страна света, будући да је чак 159 радова пристигло из дијаспоре. Писали су, цртали, везли, сецкали и своје иницијале украшавали основци из Стокхолма, Париза, Лиона, Берлина и других немачких градова, али и Јоханесбурга - доказујући да се ћирилица са љубављу учи и пише на свим меридијанима, махом у допунским српским школама.

Жири је наградио укупно 88 а похвалио 30 ученика, а ликовне радове оцењивали су др Сузана Полић, Емил Сфера, мр Вјера Медић и Милица Марковић. Сви награђени и похваљени учесници добиће дипломе, похвале и књиге купљене уз помоћ покровитеља манифестације - Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)