ТОРАЊ ПРИПАО НАДИ: Доделом награда завршен 27. Фестивал европског филма Палић

Ј. ЛЕМАЈИЋ

19. 09. 2020. у 15:00

ТОРАЊ ПРИПАО НАДИ: Доделом награда завршен 27.  Фестивал европског филма Палић

Фото: Промо

ПРИЗНАЊЕ Златни торањ за најбољи филм овогодишњег Фестивала европског филма Палић припало је норвешко-шведском филму "Нада", у режији Марије Седал, док је Палићки торањ за најбољу режију додељен Агњешки Холанд, за режију филма "Шарлатан", реализованом у чешко-ирско-пољско-словачкој копродукцији.

Завесу овогодишње смотре седме уметности спустио је филм "Хотел Београд".

Жири у чијем саставу су били филмска селекторка Мишел Кери (Немачка), редитељ и сценариста Игор Иванов (Северна Македонија) и редитељ и сценариста Горан Радовановић (Србија), одлуке је донео на онлајн седници.

- Филм "Нада" нас је на изненађујући начин дирнуо сировошћу којом је приступио својој теми, а притом никада није био језив. Такође, очарао нас је својим топлим приказом шире породице и њиховим одговором на најразорније вести које једна породица може примити - кажу у образложењу одлуке.

ФИПРЕСЦИ

НАГРАДА Фипресци за најбољи филм главног програма додељен је пољско-шведском филму "Зној" у режији Магнуса вон Хорна.

- У својој петој деценији филмског стварања, Агњешка Холанд, неуморно посвећена, наставља да сецира европску историју 20. века. Она се ненаметљиво бави многим темама: мистериозним убиством, историјским драмама, култом личности у виду природног исцелитеља - и тиме пресеца неколико временских раздобља и политичких доба, од капитализма, преко фашизма до тоталитаризма у Чехословачкој. Све то упућује на великог филмског ствараоца.

Жири је доделио Специјално признање немачко-украјинско-британској копродукцији "ДАУ.Наташа" у режији Иље Кржановског и Јекатерине Оертел због "необузданог приказа односа жртве и тлачитеља, власти и појединца и машинерије тоталитарне државе. Награда за најбољи филм програма "Паралеле и судари" додељена је пољском филму "Убиј, па напусти град" у режији Маријуша Вилчинског. n

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)