НОВИ УСПЕХ ФИЛМА РЕДИТЕЉА ГОРАНА РАДОВАНОВИЋА: “Случај Макавејев” у Шпанској кинотеци

Р.Р.

18. 09. 2020. у 21:08

НОВИ УСПЕХ ФИЛМА РЕДИТЕЉА ГОРАНА РАДОВАНОВИЋА: “Случај Макавејев” у Шпанској кинотеци

Фото: Промо

НАГРАЂИВАНО остварење „Случај Макавејев или процес у биоскопској сали“ редитеља и сценаристе Горана Радовановића, биће приказано у Шпанској кинотеци 20. септембра, у оквиру програма „Забрањени филм“ (Cine prohibido).

Узбудљив времеплов Радовановића који води гледаоце у седамдесете године прошлог века, када је са јавних говорница и под “заставом” комунистичке партије осуђиван филм Душана Макавејева „WR: Мистерије организма“, представља својеврсно истраживање о позицији уметника у тадашњој социјалистичкој Југославији, али и у другим ауторитарним државама. За “Мистерије организма”, са Миленом Дравић, Ивицом Видовићем, Јагодом Калопер, Зораном Радмиловићем у главним улогама, Макавејев је 1971. на Канском фестивалу освојио награду “Луис Буњуел”, а овде су и он и његов филм доживели јавну осуду. После “бункерисања”, остварење које се сврстава у ремек-дела домаће кинематографије и њеног “црног таласа”, први пут је јавно приказано тек 1986. године.

Правећи омаж великом Маку, Радовановић у свом филму открива највећу трауму социјалистичке Југославије: покушај успостављања демократије без суштинске слободе, или покушај успостављања слободе без истинске демократије.

Његов „Случај Макавејев или процес у биоскопској сали“, који је од 2019. овенчан бројним признањима и још се приказује на светским фестивалима, апострофира идеолошку острашћеност једног од “судија” из 1971, који је после пројекције филма „WR: Мистерија организма” у Новом Саду узвикнуо са говорнице биоскопа „Арена“:

„Ми имамо право да у нашој демократској заједници забранимо оно што нам се у овој земљи не свиђа!“

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)