НЕУНИШТИВА КУЛТУРА: Мира Бањац и Зоран Симјановић гости 27. смотре европског филма Палић

Ј. ЛЕМАЈИЋ

18. 09. 2020. у 08:52

НЕУНИШТИВА КУЛТУРА: Мира Бањац и Зоран Симјановић гости 27. смотре европског филма Палић

Фото: Новости

ЗА нашу прослављену глумицу Миру Бањац и композитора Зорана Симјановића, који у својим ризницама већ имају "Лифку", одржавање овогодишњег 27. Фестивала европског филма Палић је од изузетне важности за цео културни миље.

- После оволико година могу да кажем да сам маскота овог фестивала. Ја сам емотивно везана за овај фестивал. Осећам да сам део породице, не само фестивала, већ и народа около. Препознајемо се и лепо је кад успут сретнем људе који знају да је фестивал ту - искрено ће Мира Бањац, која је годинама била председница Савета фестивала и 2014. године добила признање "Александар Лифка".

- Ово што је ове године учињено је непроцењиво, људи су учинили немерљиви напор да се фестивал не прекине. Фестивали и треба да буду скупи, јер су потребни, они су један прозор у свет, то су дани промишљања естетике разних народа, и неки репер где смо отприлике ми. Ти сусрети са људима, којих ове године нажалост нема много, драгоцени су.

По њеном мишљењу, уметност је неисцрпна и неуништива, без обзира на то који системи покушавају да је удаве.


- Увек ће се наћи људи који неће дозволити да се било шта у уметности поремети на један трагичан начин - сматра велика глумица.

- Већ годинама је култура на маргини, животари... Без богате привреде нема богате културе, али је потребно да у нашем систему буде чврсто утемељена у једној сређеној држави као један јак елемент.


За Зорана Симјановића, који потписује музику из култних филмова, фестивали имају важну васпитну улогу.

Фото: Новости

 


- Када пратиш публику која гледа филм, тачно видиш да ли си нешто погрешио или ниси. То је једна од функција фестивала коју много ценим - додаје Симјановић. - Традиција васпитава гледаоце и зато је важно што је овогодишњи фестивал одржан.

"ХОТЕЛ БЕОГРАД"


Последњег фестивалског дана публика ће имати прилику да гледа документарац Данијеле Штајнфелд "Зацели ме", док ће завесу овогодишње смотре спустити "Хотел Београд".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)