ДУШАН КОВАЧЕВИЋ О САЈМУ КЊИГА: Не може на отвореном нити под шатором - то ме асоцира на место где је убијен Мурат

Д. МАТОВИЋ

17. 09. 2020. у 09:00

КАО председник Организационог одбора Међународног београдског сајма књига, никакву забрану нећу потписати, зато што сам до сада потписао педесет петиција против забрана. О томе да ли ће бити Сајма или неће, одлучиће Кризни штаб, Влада Србије или Град Београд или ће издавачи рећи да под овим условима Сајма неће бити. Никад се неће десити да одговарам за то што Сајма књига неће бити. Не може Сајам на отвореном, нити под шатором! Мене шатор асоцира само на место где је убијен Мурат.

ДУШАН КОВАЧЕВИЋ О САЈМУ КЊИГА: Не може на отвореном нити под шатором - то ме асоцира на место где је убијен Мурат

Фото: З. Јовановић

Овако је академик Душан Ковачевић, за "Новости", прокоментарисао предлоге за начин одржавања овогодишње смотре писане речи у Београду. Кризни штаб ће тек у понедељак донети одлуку да ли у околностима епидемиолошких мера манифестација може да се одвија под куполом.

Издавачи немају дилему - Сајам књига не би смео да буде ризичан ни за посетиоце, ни за запослене. Предлажу, ако ништа друго, да га сместе чак и под шаторе. Кад се већ свадбе одлажу, а шатори зврје празни, могли би корисно да послуже у овом случају.

- Кризни штаб скоро ништа не зна о нашем пословању и не можемо да очекујемо да ће донети праву одлуку. Сајам књига чине издавачи и посетиоци, а предузеће "Београдски сајам" је преузело ингеренције које им не припадају. Они су проценили да је безбедно да свакога дана под куполама буде 13.800 посетилаца, а нигде нису споменули 8.000 запослених - каже Владислав Бајац, власник "Геопоетике".

Бајац сматра да Секретаријат за културу Београда мора да узме ствар у своје руке.

- За организацију Сајма књига импровизација је недопустива. Издавачи треба да плате пуне цене штандова, који нису јефтини, за публику која неће доћи. Не може се цела економска прича свалити на плећа издавача - сматра Бајац. 

Издавачи подсећају да је тренутно горња граница броја људи присутних на неком догађају 500.

- Не мора се организовати Сајам по сваку цену - каже Гојко Божовић, директор "Архипелага". 

- Ако не постоје епидемиолошки услови, онда не постоје ни економски. Овај модел сајма књига почива на два стуба - његови финансијери су посетиоци који купују улазнице и плаћају паркинг и издавачи, који плаћају скупе цене закупа простора. Ако нема довољно посетилаца, тај модел се урушава. Зашто би издавачи плаћали простор ако нема посетилаца?! Ако не може да се гарантује здравствена безбедност за минимално 150.000 посетилаца, на колико смо навикли, Сајам није економски одржив ни за једног издавача.

Божовић подсећа на то да "Београдски сајам" већ дуго има проблем са вентилацијом и климатизацијом:

- Опасност од заражавања у Хали 1 је огромна. Ако је број посетилаца неограничен, то значи - апсолутна зараза, ако је ограничен број посетилаца, онда је зараза вероватна плус апсолутни економски ризик, ако буде мање посетилаца, Сајам није економски могућ, а улазимо у зону апсолутног ризика. Зашто бисмо све то радили?! Репутација манифестације била би потпуно уништена уколико би дошло до заражавања. 

И Драган Лакићевић, главни уредник Српске књижевне задруге, сматра да је тешко изјаснити се о Сајму књига у години короне.

Фото: К. Михајловић

- Сајам је вишеструки догађај, а пре свега културна манифестација, изложба нових и старијих књига, пословни и комерцијални догађај. Ако једно од тога изостане, Сајам то више није - каже Лакићевић. - А прилике су да све изостане помало или помного. Најопасније је да пропадне пословни део, јер издаваче већ чекају гори дани, започели када и корона, ако не и раније. Сајам није сајам, ако није масован. Ако је масован, није безбедан.

Лакићевић подсећа да је сајам масован и што једном годишње долазе посетиоци из других градова Србије и земаља у којима се чита српски језик, а тај долазак је такође угрожен:

- Једно је сигурно: излагање по излагачким ценама и под условима претходних година - немогуће је. Било би идеја да се ту нешто превазиђе, али само на рачун државе. Не верујем да би се држави то смело поменути! Излагање на Сајму за озбиљне издаваче тражи доста времена и трошкова - да ли је касно? Можда је боље да га нема, него да пропадне. Кад би током октобра епидемија ослабила и нестала, и Сајам би успео. А кад би, не дај боже, било супротно, било би прескупо и тешко надокнадиво. Не могу да замислим бројање посетилаца на улазу. Лакше могу да замислим одложени Сајам - за пролеће, или за октобар 2021.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ЛЕГЛА НА ХАУБУ АУТА У ПОКРЕТУ: Снимак из Београда запрепастио мреже (ВИДЕО)