БАТА ЖИВОЈИНОВИЋ ОПЕТ ДОБИО ОБЕЛЕЖЈЕ: Постављена нова спомен-плоча, а комшија нашао стару!

А. ПОПАДИЋ

03. 09. 2020. у 20:11

БАТА ЖИВОЈИНОВИЋ ОПЕТ ДОБИО ОБЕЛЕЖЈЕ: Постављена нова спомен-плоча, а комшија нашао стару!

Фото: Н. Скендерија

НОВА спомен-плоча посвећена Велимиру Бати Живојиновићу постављена је на згради у Милешевској.

Уместо старе табле, чији је нестанак пре три дана подигао велику буру у јавности, ова нова је садржајем истоветна старој али додатно пластифицирана и типловима причвршћена за зид.

Чим је приметио нестанак, Батин пријатељ из детињства Радослав Лале Вујадиновић, који живи у близини и који је пре три године поставио спомен-плочу, али и мурал у близини Београдског драмског, одмах је наручио нову, не знајући да ће се у међувремену појавити и стара табла.

- Јуче ујутру сам сазнао да је комшија пронашао стару плочу. Не желим да нагађам шта се десило, да ли се неко уплашио па ју је вратио или је нешто друго у питању. У сваком случају, ову нову смо много боље обезбедили, те се надам да ће ту и остати. Ово је мој дуг Бати, пријатељу кога сам упознао као дечачића од 10 година и са којим сам у овом нашем крају делио дечје несташлуке, а потом и момачке дане - казао је, за "Новости", Вујадиновић.

Наша екипа испратила је постављање нове плоче, аутора Душана Стојановића, на којој се, осим Батине слике и општих информација, налазе и стихови које је легандарном Валтеру посветио његов пријатељ и колега Тома Курузовић. Док су мајстори причвршћивали таблу, пролазници су застајкивали и распитивали се, сви упућени у нестанак претходног спомен-обележја.

Фото: Н. Скендерија

Обележје пластифицирано и причвршћено типловима

- Бата је заслужио много више јер је био толико вољен, не само код нас већ широм света. Ето, видите колика се узбуна дигла око нестанка његове плоче - каже Вујадиновић.

Како је стара табла враћена неоштећена, а Батин пријатељ, не знајући за то, у међувремену наручио нову, ојачану, одлучио је да стару поклони суседном Центру за образовање и културу "Божидарац", који у једном свом делу чува успомену на легендарног глумца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)