"ТРПЕЛЕ" ОТВАРА СЕЗОНУ: Прво извођење у Београдском драмском од почетка пандемије

В. СТРУГАР

28. 08. 2020. у 13:30

ТРПЕЛЕ ОТВАРА СЕЗОНУ: Прво извођење у Београдском драмском од почетка пандемије

"Трпеле" Фото: БДП

ПРЕДСТАВА "Трпеле" Београдског драмског (у режији Бобана Скерлића) ових дана обележиће два несвакидашња догађаја.

Биће то прво позоришно извођење од почетка пандемије, а овим насловом отвориће се и нова сцена куће - БДП Арена.

Тако ће уиграна женска екипа (Даница Ристовски, Јадранка Селец, Милена Павловић Чучиловић, Ивана Николић, Наташа Марковић, Слађана Влајовић и Милица Зарић) пробити лед и заиграти пред "маскираном" публиком, на матичној адреси - с довољне дистанце, али емотивно и уметнички блиско као што од 2013. године увек чини. До сада су "Трпеле" освајале бројне награде, одигране су пред више од двадесет хиљада гледалаца у земљи и региону, али ће 4. септембар свакако остати датум за памћење.

- За нас који смо гладни позоришта, који смо безуспешно покушавали да кризирање ублажимо снимљеним представама, за нас је поновно отварање позоришта празник - каже редитељ Бобан Скерлић. - Има неке правде у томе да се, као прва, одигра представа "Трпеле". Наше глумице ту представу играју с пуном посвећеношћу и одговорношћу према проблему којим се представа бави, али и према позоришту као, на одређени начин, светом месту. А пандемијом нека се баве "пандемиолози".

Данас и сутра ће се, истина, епидемиолози бавити и позориштем: у ова два дана у театру на Црвеном крсту организовано је тестирање на ковид 19, како би сви чланови куће могли безбедно да наставе са радом.

- Као увек у животу, прескачу се препреке. Један од видова борбе са ситуацијом у којој се већ месецима налазимо је и нова летња сцена, БДП арена. И ово је права представа којом се отвара, а ускоро се "Трпелама" ближи и стото извођење - каже првакиња куће Даница Ристовски. - Наш наслов могао би да каже и шта све глумац истрпи да би поново заиграо. Пошто је дужност позоришта и да забави, и да поучи, и да пружи наду, ми са нестрпљењем чекамо да заиграмо.

Публика ће бити распоређена на дистанци, са маскама, и уз поштовање свих здравствених мера - па и на "сигурној" удаљености у односу на глумце.

- Већ смо је веома успешно одиграле на Ташмајдану, у оном покушају да се током лета одржи позоришни живот у Београду. Представу изводимо убичајено, како је изрежирано, без повећања размака међу глумцима. Иначе, међу нама је већа дистанца самим тим што не играмо на нашој Малој сцени. Иначе, глумци су послушни војници који извршавају задатак, а наравно, има ту и радости. Прилагођавамо се околностима, као што то чине и сви други. Дужност човека и јесте да се прилагоди животу и условима у којима се налази. Ова наша летња сцена нам, сама по себи, омогућава опуштеније играње јер се изводи на отвореном простору - каже Ристовска.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)