ПРЕДСТАВЕ НА ЈЕСЕН? Публика ускоро у позориштима, а на који начин знаће се после састанка у Влади Србије

Танјуг

17. 08. 2020. у 16:44

ИВАН Карл, градски секретар за културу, одржао је данас сасатанак са директорима београдских позоришта у Атељеу 212.

ПРЕДСТАВЕ НА ЈЕСЕН? Публика ускоро у позориштима, а на који начин знаће се после састанка у Влади Србије

Фото: П. Милошевић

У изјави Тањугу он је казао да ће публика ускоро у посебним околностима уживо моћи да ужива театарској уметности.

Секретаријат за културу Града Београда, упутио је 12. августа Кабинету председнице Владе Србије предлог мера и препорука за наставак рада од септембра позоришта у затвореним салама током пандемије вируса ковид-19.

Овај предлог препорука и мера послат је и свим директорима београдских позоришта, Народном позоришту у Београду и приватним позориштима на разматрање и промишљање.

Карл за Тањуг напомиње да су тема данашњег сасатанка били различити модалитети функционисања позоришта захтевним околностима сузбијања пандемије вируса Цовида 19.

- Близу смо одрживог и доброг решења, али свакако морамо да сачекамо одлуку републичког Кризног штаба која ће бити обавезујућа за сва позоришта на територији Србији - каже Карл и додаје да ће у среду 19. августа бити одржан састанак у Влади Србије где ће присуствовати представници свих области културе ради дефинисања околности у којима ће у будућности осим позоришта функционисати биоскопи, музички фестивали, музеји...

Градски секретар за културу верује да ће се на том састанку доћи до решења која ће бити прихватљива за све.

Фото: Танјуг

Иван Карл

- Када републички Кризни штаб усвоји мере око функционисања културних дешавања, поново ћу одржати састанак а директорима београдских позоришта и онда видети које су од наших препорука најпогодније за спровођење. Тек тада ћемо моћи да изађемо са неким конкретним роковима када би публика могла да се врати у позоришне сале. Оптимиста сам и верујем да ће публика ускоро у посебним околностима уживо моћи да ужива у театарској уметности - казао је Карл.

За њега нема дилеме да је јако важно да не буде никакве еуфорије око повратка публике у позориште.

- Сугерисао сам директорима позоришта у Београду да на старту ове посебне сезоне изађу пред публику са мање захтевним представама где ће се на сцени наћи мањи број глумаца. Можда сва позоришта не морају да крену у сезони исте недеље. Сигурно је да ће мањи број људи бити у прилици да уђе у салу. Можда тек трећина капацитета...видећемо... - казао је Карл.

Фото: П. Митић

Атеље 212

Околности и тајминг премијера представа били су такође тема данашњег састанка.

- Предложио сам да се премијере у позориштима одложе за крај ове и почетак следеће године у зависности од епидемиолошке ситуације - казао је Карл.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)