ОД БИТЕФА САМО ПРОЛОГ: Следеће године заједно 54. и 55. издање позоришног фестивала

Вукица Стругар

11. 08. 2020. у 10:51

ОД БИТЕФА САМО ПРОЛОГ: Следеће године заједно 54. и 55. издање позоришног фестивала

“Долина језе“ Штефана Кегија

УМЕСТО уобичајеног дана пролога на Битефу, ове године цео Битеф биће - "Пролог". После више од пола века трајања, једна од најугледнијих европских театарских смотри, због актуелне здравствене ситуације, овог септембра добиће модификовано издање, са извесно једном, а можда и две или три представе.

Како незванично сазнајемо, "Битеф пролог" би требало да почне 12. септембра, а биће у знаку једне од највећих позоришних звезда претходних издања: швајцарски уметник Штефан Кеги и његова представа "Долина језе" сачуваће међународни карактер и "одржати ватру" нашег фестивала. Све ће се преносити у "лајв стримингу", па и они који не буду присуствовали представи на лицу места неће бити ускраћени за овај несвакидашњи догађај.

Иначе, Кегијев пројекат требало би да буде поновљен и наредне године, односно да представља везу између два фестивалска издања. Јер, како су "Новости" већ писале, следеће јесени десиће се и 54. и 55. Битеф.

Да ће се наредне године реализовати "дупло" издање, потврђује нам и његов уметнички директор и селектор Иван Меденица:

- Биће то због континуитета, али и потребе да се позориште и извођачке уметности дешавају и у оваквим околностима. У два до три дана биће изведене неке од представа из (већ усвојеног) главног програма, уз богата пратећа дешавања - истиче Меденица, додајући да су планирали пуно дебатних садржаја уз најстроже мере здравствене безбедности. - Иначе, све ће се одвијати на Скверу Мира Траиловић и у самом Битеф театру. То што ће бити приказано је нека врста узорка, "конденза" за следећу годину, о чему ћемо на време обавестити јавност.

“Долина језе“ Штефана Кегија

Да подсетимо, прошле године управо су Штефан Кеги и његова компанија "Римини протокол" у дану пролога 53. Битефа извели пројекат "Београд на даљински", који је почео у Алеји великана на Новом гробљу, а завршио се на тераси крова "Комбанк дворане". Годину дана раније, Кегијева представа "Заоставштина, комади без људи" освојила је Гран-при "Мира Траиловић" и "Политикину" награду на истом фестивалу. Иначе, овогодишњи гост Београда је аутор многих документарних позоришних комада, радио-емисија и других радова - полазећи од истраживања, јавних аудиција и концептуалних процеса, Кеги "пружа прилику људима који нису глумци, али имају шта да кажу, да проговоре на сцени".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)