СУПЕРНОВА У СЕРИЈИ: Адаптација новеле познатог жанровског писца Горана Скробоње

М. МИРКОВИЋ

понедељак, 10. 08. 2020. у 13:46 >> 13:47

СУПЕРНОВА У СЕРИЈИ: Адаптација новеле познатог жанровског писца Горана Скробоње

Фото архива

УЗ серијске адаптације "Беснила" Борислава Пекића, "Константиновог раскршћа" Дејана Стојиљковића, мемоара Жарка Лаушевића (хит издања "Новости"), у продукцијској кући Firefly ради(ће) се и на серији заснованој на причи "Супернова" Горана Скробоње - написаној 1998, а први пут објављеној 2000. у збирци "Шилом у чело".

- Продао сам кући Firefly права на ову новелу маја прошле године, и знам да је то један од пројеката на којима раде - каже наш популарни жанровски писац. - Вероватно ће прича бити донекле осавремењена, замишљам да би из овога могла да настане нека врста наше верзије чувене серије Lost, а засад се не зна ко ради на сценарију, те не знам ни да ли ћу бити позван да у том раду учествујем својим сугестијама. У сваком случају, једва чекам да видим коначни резултат.

Бобан Јевтић из ове продукцијске куће открива да истовремено раде на развоју више поменутих пројеката, те како је и "Супернова" један од пројеката у припреми, а систем рада се заснива на креативним радионицама, не може да именује сценаристе који ће адаптацију потписати. Реализација се у сваком случају не очекује до 2022. године.
- Сматрам да је атмосфера Скробоњине приче изузетно блиска људима, поготово после актуелног искуства пандемије - каже Јевтић, који и сам мисли да ће пројекат који се жанровски може одредити као мистерија те хорор драма, бити близак како поменутој Lost, тако и серији Dark.

Развој

- БИЛО је и пре десетак година говора о могућој екранизацији "Супернове", али тада се за пројект нису могла обезбедити средства - каже Скробоња. - Сада је продукцијска кућа Firefly обезбедила ресурсе за развој приче у ТВ серију.

"Супернова" је приповест о прослави дочека Нове године и миленијума на Златибору, током које свет упадне у паралелну стварност једне другачије Србије.

Скробоња открива да ју је написао баш око једног дочека Нове године, у периоду свакодневних грађанских протеста:
- Био сам са породицом на Златибору, одсели смо у хотелу "Палисад" и све време је атмосфера била некако надреална, суморна и шизофрена. То ме је подстакло да напишем подужи текст о младом пару који долази на дочек управо ту, на планину која стицајем околности склизне, заједно са свима на њој, у неки чудан, паралелни временски ток и универзум.
Амбијент је, објашњава писац, био идеалан за дочаравање атмосфере тескобе, страха, збуњености и ужаснутости догађајима чији се исход не може наслутити - што је био само одраз општег осећаја који је владао у Србији у том периоду:
- Реч је о причи која би се сасвим лако уклопила у "Зону сумрака", и која ми је послужила да још мало проширим универзум Никодија Марића, јунака односно антихероја једног броја мојих прича и новела, те коначно романа "Човек који је убио Теслу".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)