НАГРАДА ИДЕ У ЗРЕЊАНИН: Драгици Стојановић Бешеновска повеља

Ј. С.

понедељак, 13. 07. 2020. у 11:22

НАГРАДА ИДЕ У ЗРЕЊАНИН: Драгици Стојановић Бешеновска повеља

Nikola Brkanović

ОВОГОДИШЊИ добитник "Бешеновске повеље" је песникиња из Зрењанина Драгица Стојановић, за песму "Вера" - одлучио је жири поетског конкурса "Бешеновска приношења" који, већ шесту годину заредом, расписује фрушкогорски манастир Бешеново.

Тема овогодишњег конкурса била је "Не дамо светиње јер оне нису дале нас", а учествовало је, до сада рекордних, више од 200 песника из Србије и низа других земаља.

Жири, у којем су били песник Благоје Баковић (председник), победници претходних конкурса Јованка Новковић Перге, Владимир Јовић, Бошко Ломовић и Сунчица Радуловић Торбица, и игуман манастира Бешеново архимандрит Арсеније Матић, једногласно је донео одлуку о лауреатима.
Жири је, такође једногласно, одлучио да додели и две друге и четири треће награде, као и више похвала. Овогодишњи добитници других награда су Јелена Калајџија из Бијељини, за песму "Саздаиље опипљиве небеским рукама", и Трипко Драганић из Подгорице, за песму "Тројичиндански сабор у Подгорици".
Треће награде припале су Ивани Свркоти из Подгорице, за песму "Весник раја", Миру Ковачу из Новог Сада, за песму "Искра", Емилу Лабудовићу из Подгорице, за песму "Не дајмо светиње јер оне нису дале нас", и Веселину П. Џелетовићу из Београда, за песму "Не дамо светиње".
Награде и похвале биће уручене на традиционалном песничком сабору "Бешеновска приношења", који ће, под столетним липама у порти овог фрушкогорског манастира (чија обнова је још увек у току, а чији медијски покровитељ су од 2013. године и "Новости"), бити одржан 28. јула, поводом летње манастирске славе Светих Кирика и Јулите. Том приликом биће промовисана и поетска збирка "Не дамо светиње јер оне нису дале нас", са свим песмама које су учествовале на овогодишњем конкурсу.
Литије
ЗА визуелни идентитет овогодишење манифестације заслужни су сомборски сликар Никола Бркановић и његов циклус слика о литијама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)