УЛУС О ДОДЕЛИ ТРАДИЦИОНАЛНИХ ПРИЗНАЊА: Биће награда, али у децембру

М. А. К.

10. 07. 2020. у 10:30

РЕАГУЈУЋИ на текст "Златну палету бацају у заборав!", објављен у уторак (7. јул), у додатку "Култура" нашег листа, у коме је чланица УЛУС-а Драгана Кнежевић, у име 66 колега, позвала на одговорност руководство УЛУС-а поводом организовања "Пролећне изложбе", Уметнички савет удружења (УС), демантовао је да су укинуте традиционалне награде ове манифестације.

УЛУС О ДОДЕЛИ ТРАДИЦИОНАЛНИХ ПРИЗНАЊА: Биће награда, али у децембру

Фото: Г. Васић

У писму достављеном нашој редакцији тврде да је додељивање признања у домену сликарства ("Златна палета"), вајарства ("Златно длето"), графике ("Златна игла") и проширених медија (Награда проширених медија) одложено за крај године и изложбу у децембру. Разлог је, како наводе, што признања више неће обухватати само појединачан рад у склопу једне изложбе, него ће се односити на најбоље остварење у одређеном медију у целокупном годишњем програму Удружења:

- Овим поступком УС је желео да увећа значај награда које уз то не би биле само плакете, него би подразумевале термине за самосталне изложбе у Галерији УЛУС и могућу финансијску компоненту - стоји у писму упућеном "Новостима", уз напомену да су средства за то покушали да добију на конкурсу за суфинансирање пројеката из области културе града Београда, који је, нажалост, у међувремену отказан.

УС је, кажу, повећао број награда (увођењем додатне награде "Пролећне изложбе" и успостављањем нове награде за животно дело), па ће се додатно ангажовати да набави средства за њихову реализацију. Демантују и да на поставци нису довољно били заступљени традиционални медији:

- Од 57 селектованих радова, чак 25 је реализовано у медију слике или цртежа, и то у класичном смислу те речи, док постоји и велики број радова заступљених на изложби који се могу подвести под различита проширена поља слике, скулптуре или графике - објашњавају. - Нетачне су оцене Драгане Кнежевић да је изложба била "далеко испод очекивања" и да означава "катастрофалну промену".

У том смислу напомињу позитивне рецензије које је добила "Пролећна изложба", а ангажовање кустоскиње Мирјане Драгосављевић тумаче потребом да се професионализује програм и подигне квалитет, односно, да се обустави пракса "по којој је УС самостално селектовао радове својих колега и познаника, ротирајући се на позицијама представника у селекционим телима".

Нетачно је, кажу, и да су прекршили Статут. Позивајући се на мандат добијен на скупштини крајем децембра, истичу:

- Незадовољно чланство је у потпуности сменило стару управу која је до тада руководила удружењем, а исту је чинила и Драгана Кнежевић, чланицу бившег УО - закључије Уметнички савет, уз позив колегама да им се без задршке обрате у вези са било којим проблемом. - Дистрибуирање непотпуних и погрешних информација, а нарочито називање својих колега "незналицама", "бахатим" и "непоштоваоцима традиције", нарушава углед Савета и Удружења и не доприноси колегијалним односима.

ПАНДЕМИЈА КАО ПРЕПРЕКА

НА тврдњу Драгане Кнежевић да се на плакату и у каталогу налази да није реч о самосталном делу Илићеве. Рад "Данас је јуче од сутра. Данас је сутра од јуче" настао је кроз сарадњу са Бошком Пространом у уметничком пару Doplgenger и реализован је за међународну изложбу у Италији поводом стогодишњице завршетка Великог рата. Због пандемије није било могуће транспортовати га у Србију, па је Уметнички савет зато, како тврде, одлучио да ипак буде присутан на изложби кроз промотивни материјал, што је све наведено у каталогу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)