ГРАЧАНИЦА СИЈА КРОЗ ВЕКОВЕ: У Заводу за заштиту споменика културе представљена монографија која је пратила успешну изложбу

Марина Мирковић

21. 06. 2024. у 15:43

ИЗЛОЖБА "Грачаница - сјај уметности у доба краља Милутина" Александре Давидов Темерински, која је током два месеца с почетка прошле године посетиоцима Галерије САНУ пружала могућност да право из градског језгра ступе у атмосферу цркве, настала је поводом обележавања седам векова од завршетка осликавања Грачанице, а у сарадњи САНУ и Републичког завода за заштиту споменика културе. Сада је ауторка изложбе, управо у поменутом Заводу у коме ради, представила пратећи каталог који је, по речима окупљених стручњака, много више од каталога, озбиљна монографија о Грачаници.

ГРАЧАНИЦА СИЈА КРОЗ ВЕКОВЕ: У Заводу за заштиту споменика културе представљена монографија која је пратила успешну изложбу

Павле Марјановић

Да је једна од лепших ствари која вас може задесити у животу, када на промоцији ваше књиге говоре ваше истакнуте колеге, ваша генерација, људи са којима сте студирали, које познајете и волите, ауторка се уверила на промоцији књиге која је показала да "различите школе и навике, Србија и Америка, пружају руку једна другој".

О Грачаници, том ктиторском тестаменту својевремено највећег задужбинара источнохришћанског света, краља Милутина, али и начину на који је колегиница Давидов обимну грађу изложила, овог пута у књизи, говорили су професор Ида Синкевић (Lafayette College, Пенсилванија, САД), професор Драган Војводић (Филозофски факултет, Београд), дописни члан САНУ, уз учешће директорке Републичког завода за заштиту споменика културе, проф. Дубравке Ђукановић.

Војводић је више пута истакао озбиљан, мултидисциплинарни научни приступ ауторке и значај ове монографске публикације за све заинтересоване за бисер византијског градитељства.

Ида Синкевић нагласила је да ће књигу, преведену на енглески, са радошћу понудити својим студентима, жељним да читају о грађевини која сведочи о највишим дометима градитељства и фрескосликарства, али и о односу друштва не само према цркви већ и према култури и уметности, о меценама каквих нам данас мањка.

- Писана уз традиционални монографски приступ, ова књига говори о историјском контексту, архитектури, сликарству, дајући лепу, промишљену синтезу, да бих читајући је, на крају ипак доживела онај "бум", откровење, тренутак који доводи у питање раније познато или усвојено - навела је Синкевићева, објаснивши да Александра износи уверење да је градитељ, односно протомајстор, дошао из Солуна, друге престонице Византијског царства.

Павле Марјановић

Ида Синкевић и Драган Војводић

Ауторка је истакла да је порекло уметника за многе најинтригантније питање, но да је оно што неспорно знамо да се ради о ингениозном градитељу, те да је грачанички аутор имао слободу, коју је употребио на најбољи могући начин. Остаје оно што је важно, да након изузетне изложбе, културна јавност добија на једном месту, на питак начин изложено, публиковано све оно што данас знамо о Грачаници.

Солун

ДИРЕКТОРКА Републичког завода за заштиту споменика културе, професор Дубравка Ђукановић, говорила је о историји настанка изложбе и каталога, и најавила представљање изложбе у Музеју византијске културе у Солуну за другу половину 2025.

Право време

НЕКОЛИКО година пред изложбу, чија је круна ова монографија, окончани су конзерваторски радови на целокупном зидном сликарству Грачанице, у организацији Републичког завода за заштиту споменика културе (који је 2022. обележио 75 година рада), а 2021. навршило се пуних седам векова од завршетка осликавања Грачанице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

"ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ" Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

УТИЦАЈНИ амерички бизнисмен и милијардер Илон Муск, у светлу пуцњаве на митингу бившег америчког председника Доналда Трампа, рекао је на друштвеној мрежи Икс да су у протеклих осам месеци два пута покушали да га убију.

14. 07. 2024. у 03:26

Коментари (0)

АТЕНТАТ НА ДОНАЛДА ТРАМПА - СВИ ДЕТАЉИ: Затворен ваздушни простор изнад места атентата