ЗАТВАРАЊЕ КОНЦЕРТНЕ СЕЗОНЕ: Финални концерт Београдске филхармоније посвећен Санкт Петербургу

Д.Б.М.

08. 06. 2023. у 17:52

ФИЛХАРМОНИЈСКА сезона "На добром путу", посвећена музичким путовањима по светским метрополама, стигла је до своје коначне дестинације. Финални концерт Београдске филхармоније у Коларцу 9. јуна посвећен је Санкт Петербургу, царском граду који има важно место у историји музике.

ЗАТВАРАЊЕ КОНЦЕРТНЕ СЕЗОНЕ: Финални концерт Београдске филхармоније посвећен Санкт Петербургу

FOTO: Promo

Филхармонија га осликава најпре делом Рајнхолда Глијера  "Химна великом граду", које је и званична химна Санкт Петербурга од 1965. године. Написана је за потребе најпознатијег воза Црвена стрела, који повезује некадашњу са садашњом престоницом, а њени звуци ођекују железничком станицом Санкт Петербурга пред полазак воза. Најпознатији клавирски концерт чија је премијера била у овом граду је остварење Чајковског у бе-молу. Тамо је и Сергеј Рахмањинов провео своје детињство и започео студије на конзерваторијуму, да би неколико деценија касније у Америци уз осећање носталгије написао "Симфонијске игре", дело које затварају сезону Београдске филхармоније.

Стари знанац и велики филхармонијски пријатељ Џон Акселрод предводи финалну филхармонијску дестинацију у сезони 22/23, а као солиста ће заблистати млади пијаниста Роман Борисов. Победник клавирске олимпијаде Кисинџер, убедљиво гради каријеру не само својом креативношћу већ и сугестивним сценским присуством. Истакнути представник младе генерације пијаниста, замениће раније најављаног Александра Гавриљука који није у могућности да наступа због повреде руке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

СВЕ СЕ СРУШИЛО У ТРЕНУ: После 35 година брака, чула тајни разговор мужа и сазнала праву ИСТИНУ о њему